Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft ustoupil, Windows 11 budou pracovat i na nepodporovaných PC

30.8.2021, Jan Vítek, aktualita
Microsoft ustoupil, Windows 11 budou pracovat i na nepodporovaných PC
Microsoft se ještě donedávna tvářil tak, že v žádném případě neustoupí a nesleví ze svých systémových požadavků ohledně podpory operačního systému Windows 11. Šlo tu především o TPM 2.0 a podporované procesory.
Nyní ale Microsoft otočil a udělal to podobně jako v případě upgradu ze starších systémů na Windows 10. Tehdy šlo o to, že upgrade byl časově omezený a oficiálně možnost přejít ze starších Windows na nové desítky skončila, ovšem v praxi fungovala stále v případě, že jsme v očích Microsoftu potřebovali jeho technologie usnadnění. To samozřejmě nemusela být pravda, ale Microsoft samozřejmě věděl, že této možnosti lidé "zneužívají". Sám měl ostatně velký zájem na tom, aby se Windows 10 rozšířily co nejrychleji, neboť prostřednictvím nich může nejlépe nabízet další svoje, již placené, služby. 
 
 
Ještě před měsícem pak z Microsoftu zaznělo, že hardwarové požadavky pro Windows 11 budou skutečně vynucovány, čímž by byly z možnosti upgradu vyřazeny i takové počítače, které by svým výkonem na nový systém bez problémů stačily. Nyní ale Microsoft mění názor.
 
Oficiálně se mezi podporovaný hardware dostávají i některé procesory Intel Core 7. generace, přičemž Ryzeny 1. generace jsou stále mimo. Jenomže zároveň s tím se dozvídáme, že pokud pro instalaci Windows 11 nevyužijeme Windows Update a budeme je instalovat přímo z ISO souboru nemusíme se starat o to, zda hardware daného PC projde kritérii aplikace PC Health Check. 
 
O tom informují servery ThurrotZDNet a The Verge, dle nichž půjde o takové malé veřejné tajemství podobně jako v případě výše zmíněné možnosti upgradu na Windows 10 i po vypršení stanovené lhůty. 
 
Pro instalaci Windows 11 nám tak postačí klasická utilita Media Creation Tool, nebo prostě stáhnutý ISO soubor. V takovém případě platí prosté hardwarové požadavky v podobě dvoujádrového 64bitového procesoru na alespoň 1 GHz, 4 GB RAM, 64 GB prostoru a TPM 1.2. Microsoft ale bude uživatele v takovém případě informovat, že Windows 11 běží v "nepodporovaném stavu", ale je otázka, zda tu bude krom tohoto varování i nějaký jiný dopad.