Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft už na Windows nabízí streamovací službu Xbox Cloud Gaming

10.8.2021, Jan Vítek, aktualita
Microsoft už na Windows nabízí streamovací službu Xbox Cloud Gaming
Microsoft ohlásil nástup streamovací služby Xbox Cloud Gaming, která se dostala do nabídky aplikace Xbox pro operační systém Windows. K dispozici ale zatím není opravdu pro všechny a jde o betaverzi. 
Xbox Cloud Gaming se tak dostává do nabídky příslušné aplikace Xbox ve Windows, ovšem zatím ještě jen pro Xbox Insidery, čili jde o testovací provoz. Jde tak o možnost provozovat herní streamovací službu xCloud v rámci Windows PC prostřednictvím aplikace Xbox a nechat si na počítač streamovat z datových center Microsoftu některou z více než sta her. To tedy v případě, že využíváme předplacenou službu Xbox Game Pass Ultimate. 
 
 
To platí pro celkem 22 zemí, kde Microsoft danou službu nabízí, čili pokud jde o cloudové hraní, měla by být zahrnuta i Česká republika a Slovensko. Sluší se také poznamenat, že daná služba už byla k dispozici dříve, jen jsme pro její využití museli využívat webový prohlížeč, zatímco nyní se už stává součástí aplikace Xbox. Ta však nabídne i nějaké novinky. 
 
Dle Microsoftu půjde například o možnost pomocí herního ovladače snadno otevřít menu s informacemi o stavu sítě a připojení, sociálními funkcemi včetně možnosti pozvat do hry další lidi, a to včetně těch, kteří také hrají streamovanou verzi. 
 
Pro hraní pomocí xCloudu tak není zapotřebí silné PC, stačí dostatečná propustnost internetového připojení a kompatibilní ovladač, neboť zde jde v podstatě o hraní na Xboxu, jen prostřednictvím jiného zařízení. A samozřejmě také musíme mít příslušný účet, díky němuž lze hrát streamované verze her.