Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft Voice Command - Jen si řekněte!

4.11.2003, Petr Hájek, článek
Microsoft Voice Command - Jen si řekněte!
Společnost Microsoft začala od včerejšího dne prodávat program umožňující ovládat patřičně vybavené Pocket PC či Pocket PC komunikátor hlasovými příkazy a takto kontrolovat většinu funkcí přístroje. O inteligentní interakci mezi kapesním počítačem a uživatelem sní celé zástupy sci-fi spisovatelů, podívejme se tedy, co uživatele za pakatel v podobě 40 USD čeká.

Dle tiskové zprávy firmy má Voice Command společnosti Microsoft nabídnout to nejlepší, co se dnes na poli technologie rozeznávání lidského hlasu dá najít, což následně jednou provždy obohatí způsoby, jimiž uživatelé se svými PDA komunikují. Ať již se má jednat o telefonování za jízdy u komunikátoru, zjišťování stavu schůzek při procházení mailů na desktopu nebo poslouchání hudby, Voice Command má život zjednodušit a učinit jej výrazně pohodlnějším, zejména pro fanoušky PDA a osoby vyznávající v poslední době stále více se rozšiřující životní styl "stále na síti."

Dle Dala Coffinga, zahraničního šéfredaktora webu PocketPCPassion, který měl možnost produkt vyzkoušet v praxi, nastoluje Microsoft se svým Voice Commanderem nový standard mezi hlasem ovládanými aplikacemi pro mobilní zařízení. Dle jeho vlastních slov je prý možnost používat Pocket PC stejně snadno v případě chůze po ulici či při sezení za volantem prostě fenomenální.

Řešení Voice Command používá fonetickou hlasově-rozeznávací technologii příští generace, která je plodem desetiletého výzkumu, který měl za úkol učinit hlasovou interakci s přístrojem jednoduchou, intuitivní a praktickou. Zatímco většina dnešních programů používajících ovládání hlasem potřebuje speciální či přednahráté hlasové příkazy, Voice Command údajně porozumí i přirozenějšímu jazyku blízkému běžné mluvě. Podívejme se na klíčové vlastnosti projektu Voice Command:
  • Hlasem ovládaný HF telefon - ať je již osoba v autě, na letišti nebo snad jde po ulici, patrně každému by se líbil skutečně čistokrevný HF telefon reagující inteligentně na všechny rozkazy bez jakéhokoliv náznaku činnosti typu vytáčení čísla - prostě jen řeknete "Call Bob Smith," popřípadě můžete přímo říci číslo, jaké chcete vytočit, třeba "Dial 5429-4645."
  • Hlasem ovládané hledání v kalendáři nikdy nebylo snadnější - prostě se zeptáte svého Pocket PC třeba "What's mu next appointment?" a ten Vám odpoví co, kdy, kde a s kým.
  • Hlasem ovládaný Media Player - Váš hlas bude v případě přehrávače multimédií fungovat jako jakési dálkové ovládání, není třeba lovit stylus, ale stačí říct "Play music!"
  • Hlasem ovládaný souborový manažer a launcher - vyslovíte, co chcete spustit, například po "Launch Solitaire" už stačí jen začít hrát.
Pokud pomineme "nestranný" styl typický pro tiskové zprávy, pak se vynořuje celá řada otazníků, se kterými se tato technologie bude muset vypořádat:
  • Jak ovlivní použití cizího jazyka technologii rozeznávání? Průměrný český uživatel se totiž nechce učit fráze typu: "Read my first email!" s perfektním kalifornským přízvukem.
  • Jak se Voice Command vypořádá s náhodnými změnami intonace a rychlosti hlasu?
  • Jak se bude celý systém chovat v hlučném prostředí, kde je hlasové ovládání často velmi žádoucí, tedy na místech typu dílna či sklad?
  • V návalu nadšení se zapomíná na jeden drobný detail - aby Váš hlas Pocket PC mohlo rozeznat, znamená to, že jej musíte stejně nejdříve zapnout, což znamená třeba při řízení odvést svoji pozornost od silnice.
  • Osobně nejsem příliš ohromený z té představy, že mi Pocket PC bude číst moje schůzky, případně připomínat kontaky nahlas někde na ulici, ve vlakovém kupé nebo na schůzi v kruhu kolegů.
"Voice Command nabízí významný pokrok na poli rozeznávání hlasu, který již navždy dramaticky změní způsob, jakým lidé používají mobilní přístroje," říká Pieter Knook, korporátní veceprezident (sekce Mobile and Embedded Devices and Network Service Providers).

Závěr je nadmíru jednoduchý - úzce zaměřený a specializovaný produkt pro několik málo zákazníků, kteří dokáží plně ocenit jeho vlastnosti. Pro zahraniční uživatele, osoby v zaměstnání velmi často cestující a anglofily zcela jistě zajímavá volba, předpokládám ale, že většinu české Pocketovské scény nechá tento produkt naprosto chladnou.

Voice Command je k dispozici za necelých 40 USD na webech Handango.com nebo PocketPC.com, pro úspěšné nainstalování a provozování jsou vyžadovány tyto technické parametry:
  • Windows Mobile 2003 for Pocket PC nebo Pocket PC Phone Edition
  • Microsoft ActiveSync 3.7
  • Jeden z operačních systémů Microsoft Windows XP, Windows 2000, Windows Millennium Edition nebo Windows 98 Second Edition a CD-ROM drive
Zdroj: Microsoft