Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft vydal opravu pro chybu W10 blokující síťové připojení

15.12.2016, Jan Vítek, aktualita
Microsoft vydal opravu pro chybu W10 blokující síťové připojení
Minulý týden se objevila opět nová aktualizace systému Windows 10, která řadě uživatelům přinesla potíže. Nějakým způsobem ovlivnila DHCP, což způsobilo, že počítač nebyl schopen získat IP adresu, a tak se ani nepřipojil k síti.
Uvádí se, že tuto chybu přinesla hromadná aktualizace KB 3201845 z 9. prosince a ta měla ovlivnit evropské uživatele systému Windows 10, přičmž není jasné, zda šlo pouze o izolovaný problém Evropy. Každopádně Microsoft oslovil uživatele po celém světě, že pokud mají problém s konektivitou, měli by svůj počítač restartovat, což by samo o sobě mělo problém vyřešit.





Včera Microsoft vypustil do světa opravu KB3206632, v jejích popiscích najdeme, že ta se věnuje chybě v CDPSVC [Connected Devices Platform Service], která způsobila, že v některých případech počítač nebyl schopen získat z DHCP serveru IP adresu. Služba CDPSVC se konkrétně týká Connected Devices a Universal Glass. První termín je jasný, ale co si Microsoft představuje pod Universal Glass, to uniká nejen nám.

Namísto restartu bylo možné využít příkazovou řádku a zadat prostě “ipconfig /release” a následně “ipconfig /renew”. Někteří uživatelé ale uváděli, že to nestačilo a že museli zadat ještě příkazy “netsh int ip reset” a “ipconfig /flushdns”. To samo o sobě není žádná hrozná věc, ale opět se ukazuje, že chyby se staly běžnou součástí aktualizačního procesu Windows 10 a už bylo pozoruhodně moc těch, které dokázaly zamezit regulernímu využití počítače. Vzpomenout si můžeme na chybu způsobující zacyklené restartování systému, jeho zatuhnutí při bootu nebo také pád systému při zapojování různých USB periferií (webkamery, Kindle, atd.). Zvlášť nepříjemné jsou právě takovéto chyby, které nezkušenému uživateli znemožní počítač používat a vůbec získat případné opravy.

Uvidíme, zda bude Microsoft na tento vývoj vůbec nějak reagovat a provede nějaké změny ve svém procesu testování softwaru. Ten nyní z velké části závisí na skupině tzv. Insiderů, kteří jsou rozděleni na dva kruhy (Fast a Slow Ring) dle toho, jak rychle a v jakém stavu dostávají k dispozici nová sestavení systému. Microsoft sám doporučuje, a to zvláště lidem z Fast Ring, aby tyto systémy testovali raději na virtuálním stroji, což může být problém právě třeba pro řádné otestování USB periferií nebo obecně kompatibility s hardwarem.

Zdroj: Ars Technica