Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft vyžaduje, aby měli jeho čínští zaměstnanci iPhony kvůli bezpečnosti

10.7.2024, Milan Šurkala, aktualita
Microsoft vyžaduje, aby měli jeho čínští zaměstnanci iPhony kvůli bezpečnosti
V zájmu vyšší bezpečnosti chce společnost Microsoft u svých čínských zaměstnanců přejít výhradně na mobilní telefony Apple iPhone. Smartphony s operačním systémem Android zde budou zakázány.
Telefony s operačním systémem Android budou v čínských pobočkách společnosti Microsoft zakázány kvůli nízké bezpečnosti. Nejde o operační systém jako takový, ale vše má původ v tom, že služby Googlu jsou v zemi zakázány čínskou vládou, a Microsoft chce, aby uživatelé využívali oficiální přihlašovací aplikace, které kvůli absenci Obchodu Google (Google Play Store) nejsou v Číně k dispozici přes oficiální kanály. Za vyžadování těchto aplikací může i několik nedávným bezpečnostních průšvihů firmy, kdy např. hackeři vnikli do systémů Microsoftu i přes jeho bezpečnostní snahu Secure Future Initiative. Ti se letos dostali do korporátních e-mailů firmy navzdory probíhajícím zpřísněním, našly se ale i takové prohřešky, jako byl cloudový server Azure nechráněný žádným heslem.
 
Aby se podobné incidenty neopakovaly, přihlašování do systémů Microsoftu bude vyžadovat mobilní aplikace Microsoft Authenticator a Identity Pass. Ty sice existují ve verzi pro iOS i Android, jenže právě v Číně nejsou kvůli banu služeb Googlu dostupné přes oficiální obchod s aplikacemi pro systém Android, takže zbývá jen Apple App Store, který zde dostupný je. Jde tak o jedinou cestu, jak tyto aplikace dostat na mobilní zařízení oficiální cestou a ne stahováním instalátorů přes alternativní obchody. To ve výsledku znamená, že budou povoleny jen telefony Apple iPhone. Zaměstnanci tak dostanou od firmy nové iPhony 15.
 
Zdroj: reuters.com, pcmag.com, obrázek (SimonWaldherr, CC BY-SA 4.0, přes Wikimedia Commons)


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.