Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft Xbox Scarlett bude mít AMD Zen 2 a HW ray-tracing

10.6.2019, Milan Šurkala, aktualita
Microsoft Xbox Scarlett bude mít AMD Zen 2 a HW ray-tracing
Microsoft připravuje novou herní konzoli Xbox, která zatím nese kódové označení Project Scarlett. Novinka by měla být osazena novým procesorem AMD Ryzen architektury Zen 2 i GPU Radeon Navi.
Nejen Sony nebo Nintendo nadále vyvíjí herní konzole, novinky se chystají také u Microsoftu. Ten dle slov Phila Spencera připravuje novou konzoli Xbox, kterou zatím známe pod kódovým označením Project Scarlett. O té se mluví už nějakou dobu a nyní byly na prezentaci na E3 oznámeny některé detaily tohoto nového hardwaru. Microsoft postaví konzoli na procesoru AMD Ryzen nejnovější architektury Zen 2 a využije i nová GPU AMD Radeon Navi s GDDR6 pamětí. Ta mají být schopná i HW ray-tracingu. Microsoft slíbil také podporu rozlišení až 8K, snímkovací frekvenci až 120 fps i podporu variabilní snímkovací frekvence, pochopitelně ne všech těchto vymožeností najednou.
 
Microsoft Xnox One X
 
stávající Microsoft Xbox One X
 
Konečně se také přešlo na SSD disk, takže nahrávání her bude dílem okamžiku a už se nebude muset schovávat za různé animace při přechodu mezi jednotlivými částmi hry, kdy je v mezičase potřeba přesunout spoustu dat. Slíben je totiž až 40krát vyšší diskový výkon. Celá konzole by pak měla nabídnout 4krát vyšší výkon než předchozí Xbox One X. Hovořilo se o tom, že by nová konzole měla přinést podporu tisíců her, které vyšly i pro předchozí čtyři generace Xboxů. Jedním z prvních potvrzených herních titulů je pak Halo Infinite. Zatím to vypadá, že se novinka objeví v průběhu prázdnin roku 2020.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.