Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
1.2.2005, Petr Hájek, aktualita
Tablet PC jsou v poslední době jaksi "neviditelná," dokonce i na akci CES 2005 bylo oznámeno sotva pár nových kousků, v této souvislosti asi nepřekvapí ani informace o nepříliš velkých prodejích těchto zařízení (pouze 1,3 % ze všech prodaných...
yan | 23.12.200512:09
Tablet dela skoro kazda firma, co dela notebooky, vcetne IBM ­(Lenovo­), ktera je oznacuje stejne jako klasicky notebook x41, jenom pridava dodatek tablet, takze mi misto tabletu dovezli notebook ­(je levnejsi...­), dale Acer jiz asi 10 let, Compaq, dnes HP, Sony a spousta dalsich, mene znamych. Jediny firmy, ktery tablety nedelaji, je Dell a Apple.
Vyhoda tabletu je, ze v dopravnim prostredku, kde nemate stolecek ­(vlak­) a kde jsou sedacky jedna za druhou ­(mestsky autobusy, tramvaje­) si vetsi notebook neotevrete tak, aby jste videli jak na displej, tak na klavesnici s polohovacim zarizenim. Na PDA si zase treba spatne prohlidnete dokumentaci v pdf, nebo smlouvy ci zakony se na malem rozliseni displeje spatne vnimaji.
Co se tyce vykonu, nestezuji si. Az na slabsi grafiku v DirectX mi na moje OpenGL v CADu staci. Zbytek je vetsinou srovnatelny s běžnými notebooky.
Jediny prozatimni neprijemnosti tabletu, vezmu­-li za priklad model ­(ST5010­), je jeho vaha, 1,6 kg je na jednu ruku moc ­(nejak nechapu, proc treba IBM x41 tablet vazi 1,6 kg a x41 notebook jenom 1,2 kg­), prijatelna vaha je do 1 kg. Dale tloustka, je velmi neprijemny psat ve vysce 3 cm nad stolem, akceptovatelny pro psani na stole ve vodorovny poloze je asi 40 listu papiru. Nebo si musite naklonenit tablet. Dale displej by mel byt citelny i dosti ze strany ­- hodi se, kdyz si ctete a mate ho jen tak polozeny na stole. Cast problemu resi dalsi modeli od Fuji ­(snad 1 kg­) ­- prekvapive levnejsi nez ostatni velky tablety, nebo super prcci od Sony ­(0,5 kg­) ­- temer jen na osobni zadost ­- mozna vyrobi a zasloul ­(nic totoiz nemaji skladem ­- takovato technika prilis rychle starne­), problem ale je, ze maji pasivni digitizer, coz microsoft zavrhl ­(vyzaduje aktivni ­- s funkci hover, takze kdyz presouvate pero, zobrazi se stopa po kurzoru, dovoluje zobrazi napoveda nad tlacitkem Start ­"kliknutim zde muzete zacit­" apod. A myslím si, ze microsoft se tabletu nevzda, ponevadz pro tablety neni zadny jiny operacni system, a tak pokavad se mu podari tablety masoveji prosadit, ma zaruceny monopol ­(alespon po par let­), kdezto na klasickych pocitacich existuje volba pro jiny os i hardware ­- a hardware je velmi zajimavy, ponevadz pro Apple i bez iPodu je prave on zdrojem hlavnich zisku. S xboxem se mu to moc nepovedlo...
Odpovědět0  0
cascsa | 1.2.200515:13
Příspěvek byl odstraněn redakcí pro použití vulgárních výrazů.

Štěpán Mrázek
Svět hardware
Odpovědět0  0
BlackRider (105) | 1.2.20059:02
Myslim, ze hlavni problem je, ze jen velmi malo firem pochopilo koncept TabletPC a ostatni nazyvaji TabletPC notebook s dotykovym displayem s cenou kolem $2000, cimz cini TabletPC absolutne nezajmavym.
Odpovědět0  0
Ladis. | 2.2.200514:30
A jak tedy mame koncept TabletPC chapat? Je to velky, musim to drzet celou jednou rukou, neda se to nikam polozit ­(kdyz jsem treba v nejake hale, skladu, ... ­- v kanclu na stole muzu mit treba desktop ;­)­), vykon nic moc. Spis mi prijde lepsi notebook nebo PDA ­(podle toho, co s tim chci vic delat­), a k tomu v kanclu nebo doma muzu mit vykonny desktop, pac ty jsou levny. Schvalne nadhodte nejakou situaci, kdy se TabletPC hodi lip nez nb nebo PDA.
Odpovědět0  0
BlackRider (105) | 2.2.200514:59
TabletPC bylo podle me mysleno jako poznamkovy blok. Klasicky tohle pouzivaji nariklad doktori pri vizitach nebo skladnici pri inventurach nebo sekretarky, kdyz jim sef diktuje co maji zaridit. tzn. vaha max. pul kila tloustka do jednoho cm, proste PDA s displayem aspon formatu A5. Zakladni modely by se vesli do $500. Domaci vyuziti to ma take napriklad jako elektronicka kniha, prenosna TV nebo intenetovej terminal. Snad se toho jednou dockam...
Odpovědět0  0
Ladis. | 2.2.200515:32
Tak vecicka podle vaseho popisu ­(A5, do $500, pul kila,...­) by byla naprosto skvela ­(na uvedene veci je totiz PDA uz zbyecne male a nb velky­). Ale co jsem koukal na TabletPC, co se delaj, tak to vypadalo jako normalni nb, jen to melo sundavaci displej ­(takze velke, tezke, drahe­).
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.