Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft zpackal Windows Mobile, řekl Ballmer

28.9.2009, Pavel Bureš, aktualita
Microsoft zpackal Windows Mobile, řekl Ballmer
Steve Ballmer, CEO společnosti Microsoft, seznámil účastníky Venture Capital Summit se svým pohledem na Windows Mobile i na budoucnost tohoto systému pro mobilní zařízení. Ballmer, který je mezi laickou veřejností znám pro svůj opičí tanec,...
Steve Ballmer, CEO společnosti Microsoft, seznámil účastníky Venture Capital Summit se svým pohledem na Windows Mobile i na budoucnost tohoto systému pro mobilní zařízení. Ballmer, který je mezi laickou veřejností znám pro svůj opičí tanec, před dvěma stovkami účastníků konference s nečekanou upřímností oznámil, že společnost Microsoft Windows Mobile zkrátka zpackala.

Vzhledem k tomu, že řada posluchačů o summitu průběžně informovala na Twitteru, víme, že Microsoft nechce v budoucnosti situaci kolem Windows Mobile podcenit, čemuž odpovídá i tisícovka pracovníků vyčleněných na vývoj nové a dle zatím dostupných informací také přelomové sedmé verze. Verze 6.5 je spíše mírným vylepšením starších verzí, přináší totiž „pouze“ zčásti přepracované uživatelské rozhraní a několik nových funkcí. Windows Mobile 6.5 tak stále není úplně touch-friendly, takže pokud člověk na prvním místě vyžaduje ovládání prstem a až pak jiné funkce, nemusí mu systém Microsoftu vyhovovat.



Je samozřejmě pochopitelné, že Microsoft zajímá počet prodaných zařízení (a tím i licencí) s jeho operačním systémem, nedomnívám se však, že by společnost Windows Mobile zpackala. V době uvedení první verze multimediálního telefonu Apple iPhone začala většina médií srovnávat tehdy dostupné Windows Mobile přístroje a „jablečný“ mobil, což není zrovna objektivní, neboť oba typy přístrojů nejsou (resp. tehdy nebyly) určeny pro stejnou skupinu zákazníků.

Pokud byl člověk takřka výhradně spokojen se svým WM zařízením (PDA či komunikátorem), jen zřídka ho vyměnil za iPhone a opačně. Dnes už je situace jiná, Windows Mobile, resp. uživatelská rozhraní pro tento systém, mají za sebou dlouhou cestu a v mnoha ohledech je „iphonizace“ znatelnější u Windows Mobile (resp. uživatelských rozhraní a nadstaveb pro tento OS) více než u samotného Applu. Rozdíl je však patrný i dnes. Windows Mobile je operačním systémem, který umožňuje. Neklade uživateli překážky, nevede ho určitou cestou, ale nechává na něm, aby si vybral programy, klávesnici, způsob ovládání atp.

Nebudu zde tvrdit, že Microsoft neudělal žádnou chybu. Redmondský gigant zkrátka zaspal a nepřipravil systém pro miliony běžných uživatelů, kteří sotva chápou, co je to operační systém, ale rádi přehrávají hudbu, filmy, čtou webové stránky a plánují volný čas a to vše doplněné ovládáním, které se jim zdá jednoduché.

Pokud můžeme Microsoftu něco vyčítat, tak je to málo intenzivní prosazování Windows Mobile Standard určeného pro smartphony. Tato editace vhodná pro přístroje bez dotekového displeje je co do koncepce velmi podobná Symbianu S60, smartphonů s ní však bylo představeno jen pár. Je s podivem, že ani v USA, kde jsou Windows Mobile smartphony tolik populární (zmiňme např. Motorolu Q či Samsung BlackJack I a II), existuje jen několik modelů a výběr je tak ve srovnání s komunikátory značně omezený. WM Standard přitom nabízí takřka identické funkce jako verze Professional a současně disponuje rychlým, jednoduchým a přesným ovládáním pomocí tlačítek a klávesových zkratek.

Nezbývá nám však nic jiného než čekat, abychom zjistili, zda se Microsoftu jeho ambiciózní plány ohledně Windows Mobile splní.

Zdroj: ars technica