Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft zveřejní zdrojové kódy svých systémů!

16.1.2003, Petr Hájek, článek
Microsoft zveřejní zdrojové kódy svých systémů!
Toto rozhodnutí odhalit kód je velice překvapivé, protože ještě minulý rok Bill Gates tvrdil, že zdrojové kódy jsou kritickou částí intelektuálního majetku MS. Během antimonopolního řízení odmítl MS zveřejnit kód s odůvodněním, že jde o obchodní tajemství. Teď se chystá uveřejnit zdrojové kódy posledních verzí systémů Windows XP, Windows 2000 i Windows CE.
Největší softwarová společnost na světě Microsoft se rozhodla zpřístupnit zdarma téměř všechen svůj nejdůležitější kód vládám a státním výkonným orgánům. Nijak se netají snahou přesvědčit vlády k nákupu a používání těchto systémů. Momentálně má kód k dispozici přinejmenším NATO a Rusko.

Tento tah je logicky zaměřen na posílení pozice na vládním softwarovém trhu. "Vláda je ve většině zemí prvním, maximálně druhým největším zákazníkem," řekl pan Craig Mundie, který je mimo jiné šéf MS přes pronikací politiku a strategii.

Dominantní postavení MS na poli PC operačních systémů bylo narušeno nedávným rozhodnutím několika vlád zvážit použití Linuxového open-source softwaru. Pan Mundie dále dodal, že chce, aby se vlády samy přesvědčily, že systémy na bázi Windows jsou bezpečné a spolehlivé.

Vlády budou mít přístup ke zdrojovému kódu většinou přes internet. Vybraní zástupci vlád ale budou moci navštívit areál MS, kde bude k dispozici malá část kódu nezahrnutá do této internetové prohlídky.

Rozhodnutí zveřejnit kód je patrně součástí řady dalších "zdůvěryhodňujících" kroků. Už v minulém roce údajně inženýři v MS zastavili na čas vývoj a věnovali se zvažování, hodnocení a odstraňování bezpečnostních rizik.

Zdroj: Yahoo