Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Migrující magnetické póly ztěžují navigaci a kvůli shutdownu americké vlády se odkládá náprava

16.1.2019, Jan Vítek, aktualita
Migrující magnetické póly ztěžují navigaci a kvůli shutdownu americké vlády se odkládá náprava
Už několik týdnů je uzavřena řada úřadů placených vládou USA, která se zasekla na sporu o stavbu zdi či plotu na hranici s Mexikem. Z toho kouká řada problémů týkajících se i navigace a migrujících magnetických pólů Země. 
Země nám díky rozžhavenému jádru poskytuje jednak ochranu před vesmírným zářením, je také díky tomu geologicky velice aktivní planetou a nabízí i možnost navigace využívající jednoznačnou orientaci podle severního a jižního pólu. Máme na mysli samozřejmě magnetické póly, které jsou oproti geografickým umístěny jinde a navíc nejsou vždy na stejném místě. Severní magnetický pól se obvykle přesunoval asi o 15 kilometrů za rok, ovšem od roku 2014 to je výrazně více a sice doposud v průměru 55 kilometrů, což rozhodně není zanedbatelné. A pokud na magnetismu Země mají záviset i moderní systémy navigace, je zřejmé, že je třeba takové změny kompenzovat a k tomu právě slouží i jeden z úřadů americké vlády, který je nyní uzavřen. 
 
 
Mluvíme zde konkrétně o WMM (World Magnetic Model), který poskytuje příslušné korekce tak, aby orientace podle kompasu zajistila přesnou navigaci dle map a tento model je spravován známou organizací NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration), která v těchto letech nechává vypouštět do vesmíru pokročilé satelity GOES pro sledování počasí. NOAA mimochodem na tomto úkolu spolupracuje s British Geological Survey (BGS). 
 
Úřady americké vlády jsou uzavřeny už bezmála měsíc a po tuto dobu tak model WMM nikdo neaktualizoval, protože tato činnost evidentně nepatří mezi ty, které jsou viděny jako bezpodmínečně nutné pro chod země, v kterémžto případě by zaměstnanci museli pracovat bez ohledu na to, zda jim chodí výplata. 
 
Nicméně je třeba říci, že WMM není aktualizován každý měsíc, to ani zdaleka ne. Poslední aktualizace proběhla v roce 2015 a přesně včera měla být, a to nebývale brzy, zveřejněna další aktualizace, a to právě kvůli zrychlujícímu se přesunu magnetických pólů v posledních letech. Aktuálně je naplánována na samotný konec ledna, ale to už závisí na tom, jak se vláda USA dohodne. 
 
Dnes se přitom navigační systémy spoléhají primárně na satelity, ale ty nejsou nezničitelné a ve skutečnosti by je mohla v okamžiku vyřadit solární bouře. Magnetismus Země je tak důležitá záloha a ostatně i my sami můžeme dopad zastaralého modelu WMM teoreticky pocítit, protože naše telefony s kompasy založenými na magnetometrech jej mohou využívat pro nutnou korekci. V praxi ale stejně vzniklý rozdíl jen těžko pocítíme a spíše jde o téma pro lodní navigaci ve vysokých zeměpisných šířkách, kde se logicky nepřesnost daná přesunem magnetických pólů prohlubuje. 
 
Zdroj: Gizmodo