Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Mini-PC - Další platforma na obzoru?

13.1.2003, Petr Hájek, článek
Mini-PC - Další platforma na obzoru?
Není to PC, není to PDA, není to Tablet PC, není to notebook, tak co to vlastně je? Je to zařízení, které jeho otec nazývá "Mini-PC", poprvé světu představené před pár dny na Consumer Electronics Show v Las Vegas. Jestli jde o platformu budoucnosti nebo výstřelek šíleného milionáře se patrně dozvíme až časem.
Dosud veřejně poměrně neznámý multimiliardář Paul Allen spolu se svým tech-impériem Paul Allen's Vulcan, Inc. vytvořili kompaktní, lehký a bezdrátový počítač, který by měl být komerčně k dispozici přibližně do jednoho roku za 1200-1500 USD. Mr. Vulcan doufá, že zařízení bude atraktivní zejména pro zákazníky, kteří propadli kouzlu sledování streamovaných TV přenosů a podobným mobilním službám.

Mini-PC je poněkud větší, než obvyklé PDA, ale PDA na rozdíl od této mašinky neumějí rozběhnout plnohodnotný systém MS Windows XP, o spouštění Win aplikací nemluvě. Mini-PC je mnohem menší, než obvyklý notebook - vypadá asi jako 2,5 cm tenká brožovaná kniha s váhou přibližně 0,5 kg.

V porovnání se Sony VAIO U1, malým laptopem, má méně než poloviční rozměry a 60% váhy.





Má sklápěcí displej s úhlopříčkou 14,732 cm, rozlišení 800 x 400 a 20 GB disk. Klávesnice je z pochopitelných důvodů navržena pro psaní palci nebo stylem najdi-a-zobni jedním prstem. Dá se připojit externí klávesnice, myš a CD-ROM.

Akumulátor vydrží 4 hodiny na jedno nabití, software se nahrává přes port USB 2.0 umístěný vzadu.

Pro Mini-PC bude k dispozici několik variací bezdrátové komunikace, kdy se dají vestavět přímo na základní desku různá řešení - Wi-Fi a další, zatím blíže neupřesněné technologie.