Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MinisForum chystá malá PC i s Ryzenem 9 5900X a samostatnou grafikou

9.11.2021, Jan Vítek, aktualita
MinisForum chystá malá PC i s Ryzenem 9 5900X a samostatnou grafikou
Společnost MinisForum nás chce překvapit pozoruhodně malým počítačem, který má být přitom založen na výkonném desktopovém hardwaru pod vedením procesorů Ryzen 5000. Bude tu přitom o Ryzen 9 5900X. 
Samotný výrobce mluví pouze o "Minisforum MiniPC" bez bližšího modelového označení, ostatně zatím ani není připraven ho podrobně představit a ukázat jeho útroby. Můžeme tak přemýšlet, jak asi hodlá do skříně s takovými rozměry vmáčknout potřebný hardware, respektive především jeho chlazení. 
 
 
Tento počítač má totiž menší půdorys, než jakého dosahují desky formátu Mini ITX a výška necelých 7 cm také neslibuje velkorysý prostor pro desktopový hardware. Ale přesto tu máme PC založené na desce s čipsetem AMD B550, procesoru/APU Ryzen 5 5600G, Ryzen 7 5700G, Ryzen 5 5600X či Ryzen 9 5900X, z čehož je zřejmé, že alespoň dva z nich budou potřebovat samostatnou grafiku. Jakou, to se ale zatím nedozvíme ani přibližně, ale těžko to bude kalibr RTX 3080 či RX 6800 XT, jako spíše něco z opačné části spektra. Uvidíme.
 
 
Podívat se můžeme na obvyklou sortu rozhraní, mezi nimiž chybí obvyklý napájecí konektor, který tu ale nahrazuje USB-C, přičemž dle tiskovky k počítači dostaneme GaN (Gallium Nitride) adaptér, čili malý a lehký napájecí adaptér pro 12 V. Vedle toho má toto PC také podporovat zdroje formátu SFX a standardu ATX12VO, které tak dodávají pouze 12 V, ale těžko říci, kam by se takový zdroj mohl vejít. 
 
Nakonec se dozvídáme, že celý systém bude mít spotřebu mezi 120 W a 1000 W a zde už je třeba poznamenat, že buď jde o chybu, anebo nás někdo z MinisForum tahá za fusekli, protože 1000 W odpadního tepla generovaných takovou malou krabičkou jednoduše nelze uchladit a navíc jde o nesmyslnou hodnotu i s ohledem na TDP hardwaru, který lze dovnitř vměstnat.