Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Minisforum CR50: mini PC s čipem z PlayStation 5 a samostatným Radeonem

3.11.2021, Jan Vítek, aktualita
Minisforum CR50: mini PC s čipem z PlayStation 5 a samostatným Radeonem
Společnost MinisForum se rozhodla založit své nové PC na známém procesoru AMD 4700S, který známe jako nepovedené SoC, jež se nedá použít ke svému původnímu účelu, čili pro instalaci do PlayStationů 5. 
AMD 4700S jsou procesory založené na 8jádrových SoC původně určených pro PlayStation 5, ovšem v nich se nedají použít zřejmě kvůli chybě v grafickém jádře či snad kvůli jiným nedostatkům, ale čistě jako procesory se ještě nasadit dají. Čili AMD je vysílá do světa společně se 16 GB paměti GDDR6. 
 
 
Paměti GDDR6 by se tu vzhledem k jejich vysoké datové propustnosti mohly zdát jako výhra, ale CPU ocení spíše nízké latence, takže ve skutečnosti jsou systémy založené na AMD 4700S v mnoha ohledech slabší než běžná PC s DDR4 RAM. Ale rozhodně nejsou nepoužitelné, ostatně MinisForum se svůj EliteMini CR50 nesnaží prodávat jako trhač asfaltu, ale jako ještě slušně výkonný systém se samostatným Radeonem RX 550. Ten je tu pochopitelně nutnost, neboť integrované GPU tu nenajdeme. 
 
 
Procesor sám nabídne 8 jader Zen 2 s SMT (8C/16T) s 512 kB L1 cache, 4 MB L2 cache a 8 MB L3 cache. Jádra pracují na taktu až 4 GHz. Výrobce nabízí dvě verze vybavené vždy 16 GB paměti GDDR6 a navíc 256, nebo 512 GB na SSD (nebo bez SSD). Úložný prostor můžeme vylepšit pomocí 2,5" zařízení s rozhraním SATA.
 
 
Jak je také vidět na obrázku s rozebraným počítačem, MinisForum zde použilo nejspíše HHHL verzi Radeonu RX 550 napojeného pomocí prosté riser card do slotu PCIe x16 na základní desce. Z karty tak byla evidentně jen odstraněna kovová záslepka, čili nejde o žádný speciální hardware. Zajímavý je také systém chlazení. Na samotném procesoru jednak sedí nízký chladič s radiálním ventilátorem, ale pak je tu další chladič integrovaný do jakéhosi traye pro základní desku, skrz nějž se vinou dvě heatpipe a i zde je ventilátor. Nejspíše tak jde o chlazení především pro paměti GDDR6, které se nacházejí právě na spodní straně základní desky. 
 
Ceny verze bez SSD či s 256/512GB SSD byly stanoveny na 679, 729 a 759 USD a předinstalovány budou Windows 10. Je také třeba poznamenat, že zmíněné ceny zahrnují slevu platnou při předobjednání. 
 
Zdroj: TZ MinisForum via VideoCardz