Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Mluvčí palmOne odmítá potvrdit Palm OS 6 upgrade

2.2.2004, Petr Hájek, článek
Mluvčí palmOne odmítá potvrdit Palm OS 6 upgrade
Nedávno jsme psali o uživateli Palm Tungstenu C, který na dotaz, zda bude možno jeho přístroj upgradovat na Palm OS 6, obdržel od firemní technické podpory odpověď, v níž bylo naznačeno, že palmOne právě pracuje na upgradu OS pro některé modely na trhu. Uživatelé vybraných přístrojů by tak získali vítanou možnost používat na "starém" železe nový Palm OS 6.

O uživateli Palm Tungstenu C a jeho historce jsme již psali minulý týden zde. V krátkosti jde o to, že se tazatel na supportu dozvěděl, že palmOne právě provádí poslední testy balíku pro upgrade na Palm OS 6. Kterých modelů se update bude týkat nebylo řečeno.

Informace pocházející od technické podpory samozřejmě nelze brát zcela nekriticky a jako spolehlivý zdroj informací, případ ovšem nabyl rychle takové popularity, že se k mailu vyjádřil i mluvčí palmOne, který zpochybnil, že by někdo ze supportu něco podobného řekl a tento upgrade odmítl potvrdit (důkladně si prosím povšimněte rozdílu mezi slovy "popřel" a "nepotvrdil").

Situace je opět nepříjemně obojetná - uživatel se nic nedozvěděl a palmOne si nechává zadní dvířka, kterými může z procesu přípravy případného Palm OS 6 upgrade utéct, nakonec, když update nebude, palmOne přece nikomu nic nesliboval, takže co...

Je možné, že palmOne na upgradu skutečně pracuje (někdo se domnívá, že bude pouze pro "fajnovější" Tungstení řadu) a podobně jako ostatní firmy nechce potvrzovat projekt, který doposud není kompletní a není 100 % jisté, jestli vůbec bude vydán.

Na poli Pocket PC bylo možno upgradovat na Windows Mobile 2003 PDA prakticky všech značek (občas vyjma těch nejlevnějších modelů v nabídce). Palm OS 4 stroje nešly upgradovat na Palm OS 5 též z důvodu hardwarové nekompatibility nového OS, u dnešního železa s Flash pamětí a procesory s ARM jádrem, na němž zatím běží Palm OS 5.x, by to ale být možné mělo.

Společnost PalmSource předala vývojářské nástroje a jádro Palm OS 6 koncesionářům koncem roku, takže prvních handheldů se dočkáme během několika měsíců a updatů doufejme ještě dříve...
Zdroj: Brighthand