Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Mobilní AMD Ryzen 7000 prý se 16 jádry a NVIDIA Lovelace o příštím létě

11.11.2021, Jan Vítek, aktualita
Mobilní AMD Ryzen 7000 prý se 16 jádry a NVIDIA Lovelace o příštím létě
Dnes nezapomeneme na novinky z klávesnic známých leakerů, čili půjde o nezaručené informace, které ale dávají hlavu a patu. Jednak tu jde o mobilní procesory AMD Ryzen 7000 na 5nm procesu a pak o generaci NVIDIA Lovelace.
Mobilních Ryzenů 7000 (mimo jiných) si všímá známý Greymon55, který mluví o dvou verzích, a sice jednak Phoenix-H a pak Raphael-H. Obě mají společné nasazení 5nm jader Zen 4, ovšem první jmenovaný pouze do konfigurace 8C/16T a druhý až 16C/32T. 
 
 
Tyto procesory mají vytvořit konkurenci možná ještě pro nové Intely Alder Lake-P vyzbrojené až 14 jádry, ovšem z nich bude v takovém případě 8 slabších a jen 6 silnějších. Jenomže spíše už nastoupí proti další generaci procesorů Intel, ostatně nás nejdříve čekají vylepšené Zen 3 s RDNA2 v podobě APU Ryzen 6000, takže Raphael-H by mohly někdy za rok mít proti sobě už rovnocenné soupeře, ale to už předbíháme. 
 
Raphael-H by přitom měly být odpovědí AMD i na to, že Intel si má pro notebooky chystat upravené verze Alder Lake-S, čili Alder Lake-P ve skutečnosti nebudou stát nejvýše na výkonnostním žebříčku a nad nimi budou procesory sice se slabší grafikou, ale s 8 velkými a 8 malými jádry. A proti tomu by už osmijádrová APU od AMD moc nesvedla, takže jako záchrana by měly nastoupit právě Raphael-H, čili rovněž upravené desktopové procesory. V případě 5nm CPU od AMD se přitom už dlouho mluví o tom, že ta už dostanou také integrovanou grafiku (Navi 2), která bude pravděpodobně také slabší než na mobilních procesorech s menším počtem jader. 
 
 
A dále je to známý kopite7kimi, který uvádí, že pokud nic jiného, pak 3. kvartál přinese v příštím roce alespoň nové 4090, 4080 a 4070, čili nové GeForce RTX generace Ada Lovelace. 
 
Dá se říci, že i bez tohoto leaku bychom dané období označili jako právě to, kdy by se nová generace herních karet od NVIDIE měla objevit, a to jednoduše vzhledem k její obvyklé dvouleté kadenci. Jenomže doba je nejistá a stát se může cokoliv, takže pro jistotu budeme raději mluvit prostě o druhé polovině příštího roku. 
 
Právě tehdy bychom už dle předpokladů měli zaznamenat citelné známky zlepšení situace s dodávkami čipů a vůbec celkovou výrobou elektroniky, nicméně v tomto nelze prognostikům z řad analytiků i šéfů firem vůbec věřit, respektive je třeba brát v potaz faktory, které ani Gelsinger, Huang či Su nemohou ovlivnit. Letos to byly třeba kryptoměny, kvůli nimž se ani v nejmenším nevyplnil Huangův slib, že od nového roku se bude situace s dostupností nových GeForce zlepšovat, zatímco ta se naopak prudce a bezprecedentně zhoršila. Nezbývá tak než doufat, že alespoň v době nástupu generace Lovelace se situace začne obracet.   


Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.