Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Mobilní čtyřjádra Clarksfield v září

10.8.2009, Jakub Doležal, aktualita
Mobilní čtyřjádra Clarksfield v září
Poslední týden v září plánuje Intel představit vlajkovou řadu na poli mobilních procesorů. Procesory Nehalem již nebudou výsadou pouze stolních počítačů. (zdroj: cultofmac.com) Na trh se dostanou celkem tři mobilní čtyřjádra. Všechna budou...
Poslední týden v září plánuje Intel představit vlajkovou řadu na poli mobilních procesorů. Procesory Nehalem již nebudou výsadou pouze stolních počítačů.


(zdroj: cultofmac.com)



Na trh se dostanou celkem tři mobilní čtyřjádra. Všechna budou označena Core i7 a mezi hlavními vlastnostmi bude podpora DDR3 a Hyperthreading. Výrobní proces prozatím zůstane na 45nm.
„Nejpomalejší“ z plánovaných procesorů bude mít označení Core i7 720QM s frekvencí 1,6 GHz. Díky technologii Turbo Boost bude možné dostat jedno jádro na frekvenci 2,8GHz. K dispozici bude mít celkem 6MB cache. Hodnota TDP je 45W. Cena tohoto kousku se bude pohybovat kolem 6700 Kč ($364).

O něco výkonnější bude Core i7 820QM, který poběží na 1,73 GHz. S pomocí Turbo boost pak dotlačíte jedno jádro na frekvenci 3,06 GHz. Vyrovnávací paměť naroste na konečných 8 MB a spotřeba bude stejná jako u předchozího modelu, tedy 45 W. Za tento model si Intel účtuje 10100 Kč ($546).

Poslední model, který bude v září představen, se s největší pravděpodobností v běžných laptopech neobjeví. Pod označením Core i7 920 se totiž skrývá čtyřjádro s označením extreme edition. Základní takt 2 GHz půjde díky Turbo Boost zvednout na 3,2 GHz, avšak zase jen jedno jádro. Tento model bude vybaven cache 8 MB a spotřeba mírně naroste na 55 W. Za extreme řadu si také extrémně připlatíme, cena se vyšplhá na 18944 Kč ($1054).

Zdroj: Fudzilla.com