Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Mobilní Intel Arrow Lake spotřebou moc nesníží, ARL-H přinesou i starší LP E-Core

13.8.2024, Milan Šurkala, aktualita
Mobilní Intel Arrow Lake spotřebou moc nesníží, ARL-H přinesou i starší LP E-Core
Vedle desktopových procesorů Arrow Lake-S se mají představit i jejich mobilní varianty. Ty mají vrátit do hry jádra LP E-Core na staré architektuře Crestmont. Pokud jde o spotřebu, zázraky nejspíš nečekejte.
Za necelé tři týdny se na trhu objeví nové mobilní procesory Intel Lunar Lake, které míří především do velmi úsporných ultrabooků. Vrcholit mají 8jádrovými modely, nicméně mají obsahovat 16GB nebo 32GB integrovanou RAM a velmi výkonné NPU. Intel rovněž na stejných jádrech připravuje i mobilní procesory Arrow Lake, které mají mířit do vyšších výkonových tříd díky vyššímu počtu jader. I tyto modely budou mít výkonná jádra (P-Core) Lion Cove, úsporná jádra (E-Core) Skymont a oproti Lunar Lake se tu vrátí do hry opět i velmi úsporná jádra (LP E-Core). V tomto případě půjde ale o starší architekturu Crestmont, takže tu bude ve výsledku pěkný guláš. Toto se má týkat středních modelů Arrow Lake-H. U ostatních (ARL-U a ARL-HX) se o přítomnosti LP E-Core nemluví.
 
 
V nedávném leaku byly zveřejněny i spotřeby těchto procesorů a zatímco u Lunar Lake jsme se dočkali velmi pěkných hodnot (17W PBP, 30W MTP), desktopové Arrow Lake-S už by měly přinášet jen mírné změny dolů a mobilní Arrow Lake se pak nepohnou skoro vůbec. Např. Arrow Lake-U s 15W PBP by měl mít v Baseline profilu spotřebu PL2 na úrovni 40 W a v Performance pak 57 W, což je stejně jako nynější Meteor Lake-U (a skoro dvojnásobek toho, co má Lunar Lake). Přitom by mělo jít o procesor se dvěma P-Core a 8 E-Core (LP E-Core tu pravděpodobně nebudou). Integrovaná grafika by měla mít 4 Xe jádra.
 
Arrow Lake-H s 28W PBP má 6 P-Core a 8 E-Core, patrně k tomu přibudou také výše zmíněná jádra LP E-Core. V tomto případě bychom měli také počítat se 40W PL2 v profilu Baseline, což zní hodně optimisticky (nejde-li o chybu) a 60 W v Performance. Tohle by měl být jeden z čipů, kde má dojít ke snížení, neboť Meteor Lake-H s 28W PBP má nyní 115W MTP. Zmiňuje se zde 8 Xe jader pro GPU.
 
Pokud půjdeme trochu výše na Arrow Lake-H s vyšší 45W PBP, tak to má mít stále konfiguraci 6P+8E a patrně 2 LP E-Core, GPU zůstává na 8 Xe jádrech. V tomto případě se zmiňuje 77W PL2 v profilu Baseline a 115W PL2 u Performance. Zde se tedy nic nemění a maximum 115 W zůstává.
 
Nejvýkonnější Arrow Lake-HX mají zůstat na 55W PBP jako dnešní čipy Raptor Lake. Ty mají nanejvýš 157W PL2, přičemž u nových Arrow Lake-HX se to má lišit dle počtu jader. 14jádrové modely (6P+8E) mají dosahovat 82 W (Baseline), resp. 108 W (Performance), nicméně 20jádrové verze (8P+12E) už budou mít 100W, resp. 144 W, a nejvýkonnější 24jádrové mobilní procesory (8P+16E) se dostanou na 112 W, resp. v profilu Performance na 160 W.
 
Objevily se zmínky i o mobilních procesorech Panther Lake, které očekáváme v roce 2025. Panther Lake-U má mít 15W PL1 a 54W PL2, což v případě PL2 moc pozitivně nevypadá. Panther Lake-H pak podle počtu Xe jader bude mít 28W PL1 a 64W PL2 nebo 45W PL1 a 80W PL2.
 
Zdroj: wccftech.com (2)


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.