Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Mobilní Intel Panther Lake má přijít až s 16 CPU jádry a 12 GPU jádry Xe3

3.9.2024, Milan Šurkala, aktualita
Mobilní Intel Panther Lake má přijít až s 16 CPU jádry a 12 GPU jádry Xe3
V druhé polovině roku 2025 má přijít nová rodina mobilních CPU Panther Lake. Přijde nová architektura pro výkonná jádra P-Core, novou architekturu mají mít i GPU. Celestial zde navíc údajně přijde až s 12 Xe jádry.
Právě přichází nová architektura mobilních procesorů Lunar Lake a už tu máme další informace o architektuře Panther Lake, která se má představit v druhé polovině příštího roku. Zatímco Lunar Lake míří spíše do velmi úsporných notebooků, Panther Lake bude více tlačit na výkon, i když i zde mají být velmi nízké spotřeby PBP (otázkou jsou MTP). Uniklé informace zní zajímavě, nicméně trochu nedávají smysl. Nejdříve ale připomeňme, že Panther Lake má být mobilním CPU s novou architekturou P-Core, která ponese název Cougar Cove. E-Core zůstanou stále jako Skymont (s těmi se setkáváme a setkáme už v Lunar Lake a Arrow Lake). Další významnou změnou má být GPU architektura. Sotva se Lunar Lake dostal na Arc Battlemage, už nám má Panther Lake přejít na další architekturu Celestial.
 
Poslední únik ukázal tři různé řady procesorů Panther Lake, kde si záznamy různé zdroje vykládají různě. Dle uvedených dat se zdá, že tu máme verzi PTL-U s 15W PBP a konfigurací jader 4+0+4, tedy 4 P-Core, 0 E-Core a 4 LP E-Core, ve výsledku 8jádrový procesor. Dále by tu měla být 4 Xe3 jádra pro GPU. Zde pro připomenutí dodejme, že Lunar Lake má 7-8 jader Xe2 dle procesoru. Teď bych přeskočil k PTL-H se 45W PBP. Ačkoli zdroje uvedené výše si záznam překládají jako 4+8+0 a 4 jádra Xe3, osobně mi to přijde spíše jako 16jádrový procesor v konfiguraci 4+8+4 bez jakéhokoli iGPU. Tedy procesor pro výkonné notebooky s dedikovaným GPU.
 
Zajímavý je ale především poslední záznam o PTL-H s 25W PBP. Tento procesor by totiž měl být 16jádrem s konfigurací 4+8+4 a ještě k tomu mít 12 jader Xe3 pro GPU. To by znamenalo o polovinu vyšší počet GPU jader než Lunar Lake. A toto vše se má vejít do 25W TDP? Procesor s nejvyšším počtem CPU i GPU jader má mít jen střední a ne nejvyšší spotřebu? Tady hrozí, že bude opět obrovský nepoměr mezi PBP a MTP, tedy že procesor bude mít extrémně nízké základní takty, aby šla vykázat tak nízká základní spotřeba PBP, přičemž MTP možná bude několikanásobkem. Ostatně třeba takový Meteor Lake Core Ultra 7 155H má také velmi pěknou 28W PBP, ale doslova hrozivou 115W MTP. Je to jednoduché, jeho základní takty jsou jen 0,7-1,4 GHz, "boostuje" ale 2,5-4,8 GHz. Občas se zmiňuje i velmi podobná verze PTL-H s konfigurací 4+8+4 a 25W PBP, jen s nižším počtem 4 jader Xe3.
 
Co se týče architektur, nyní tu budeme mít výhradně mobilní Lunar Lake (2024) a desktopový i mobilní Arrow Lake (2024 i 2025). Následovat má opět výhradně mobilní Panther Lake (2025), přičemž po něm se opět objeví desktopový i mobilní Nova Lake (2026).
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.