Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

"Mobilní plány" Intelu pro druhé pololetí

14.5.2009, Jan Vítek, aktualita
"Mobilní plány" Intelu pro druhé pololetí
Společnost Intel svými platformami zasahuje do celé oblasti výroby notebooků i netbooků, pro niž nabízí své platformy. V druhé polovině tohoto roku ale hodlá na tento trh zaútočit s ještě větší silou a představit nové platformy pro mainstreamové...
Společnost Intel svými platformami zasahuje do celé oblasti výroby notebooků i netbooků, pro niž nabízí své platformy. V druhé polovině tohoto roku ale hodlá na tento trh zaútočit s ještě větší silou a představit nové platformy pro mainstreamové notebooky, výkonné notebooky, ultratenké notebooky a větší i malé netbooky.



Jak nám v Digitimes hezky shrnuli, mainstreamové a výkonné notebooky, většinou s obrazovkami o úhlopříčce 14 palců a více a cenou nad 1200 USD využijí platformu Calpella vycházející s desktopové Nehalem. Tyto produkty mají přijít v třetím čtvrtletí, přičemž se mají zároveň zlevnit produkty založené na momentální platformě Montevina. A velcí výrobci mobilních počítačů se již samozřejmě na tuto velkou událost připravují.

Ultratenké notebooky s úhlopříčkami 12 až 14 palců zase využijí platformu CULV založenou na nízkonapěťové procesory platformy Montevina vyráběné 45nm procesem. Zde se setkáme tedy s produkty reprezentovanými notebooky Apple Macbook Air či Dell Adamo.

A nakonec to jsou netbooky jako nejrychleji rostoucí odvětví. Ty jsou rozděleny na 10palcové a 8,9palcové, jež však budou i nadále využívat starou čipovou sadu Intel 945 GSE. Desetipalcové modely se však po září dočkají procesorů Pineview a čipové sady Tigerton. Pineview má být nástupce Atomů založený na architektuře Core. Menší netbooky se dále budou muset spokojit se starým čipsetem a půjde o počítače s 512 MB RAM, 8 až 16 GB NAND flash paměťmi a podporou pro Moblin v2 (Linuxová platforma optimalizovaná pro netbooky, MID či IVI).

My uvidíme, jak do tohoto schematu zapadne čipová sada Intel Poulsbo, již využívá například dnešní MSI Wind U115 Hybrid.

Zdroj: DigiTimes