Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Mobilní procesory Intel Core 2 Extreme odsunuty na září

16.5.2007, Milan Šurkala, aktualita
Mobilní procesory Intel Core 2 Extreme odsunuty na září
Na začátku roku se spekulovalo o tom, že Intel uvede mobilní procesory Core 2 řady Extreme už ve druhém čtvrtletí tohoto roku. Tehdy se měl objevit model X7800, výkonnější X7900 měl následovat ke konci roku. Ovšem nestane se tak, oba procesory...
Na začátku roku se spekulovalo o tom, že Intel uvede mobilní procesory Core 2 řady Extreme už ve druhém čtvrtletí tohoto roku. Tehdy se měl objevit model X7800, výkonnější X7900 měl následovat ke konci roku. Ovšem nestane se tak, oba procesory by se měly objevit v září tohoto roku.



Rozhodnutí o odsunu uvedení mají prý na svědomí marketingové důvody. Nepředpokládá se totiž, že by přes léto byl větší zájem o vysoce výkonné notebooky. Procesory budou dvoujádrové (desktopové Extreme procesory jsou čtyřjádrové), budou mít patrně otevřený násobič a nebudou vybaveny technologií Intel Dynamic Acceleration. Ta dovoluje v případě jednovláknových aplikací odstavit druhé jádro a prvnímu zvýšit takt při zachování TDP limitů procesorů tak, aby aplikace běžela pokud možno co nejrychleji.

Specifikace procesorů změněny nebyly, takže se pořád očekává, že model X7800 bude mít takt jader 2,6GHz a X7900 2,8GHz. Oba čipy využijí 800MHz sběrnici FSB a 4MB L2 cache. Cena levnějšího X7800 by měla činit $851 (původně se předpokládalo $795).

Intel však otevřené násobiče nabízí i k levnějším mobilním procesorům, například u speciálního Intel Core 2 Duo T7600G. Tento procesor dovoluje výrobcům notebooků nabízet přetaktované notebooky, příkladem nechť je Alienware Area-51 m5790 Special Edition.

Zdroj: www.xbitlabs.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.