Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Mobilní zařízení s fotoaparátem mohou zachránit život

2.5.2005, Pavel Bureš, článek
Mobilní zařízení s fotoaparátem mohou zachránit život
V poslední době jsou média plná informací o zákazu používání fotoaparátů (i mobilních telefonů s foťáčky mizerné kvality) v bazénech, tělocvičnách a ostatních prostorách, kde by mohlo být porušováno lidské soukromí. Fotoaparáty v telefonech ale nemusí sloužit jen k posílání intimních fotografií známým, ale mohou posloužit dobré věci. Jeden takový případ se stal v Anglii.
Následující příběh se týká anglického šéfkuchaře, kterého kousl brazilský jedovatý pavouk, původně schovaný v bedně s ovocem. Matthew Steven's zachoval duchapřítomnost a vyfotil pavouka mobilním telefonem. Obrázek pak lékaři v nemocnici poslali odborníkům do Bristolské zoologické zahrady, kteří identifikovali pavouka jako velmi jedovatého. Známý kuchař měl namále, neboť na pohotovosti, když viděli jeho otok, tak ho poslali domů, kde se chvíli po příchodu zhroutil. Naštěstí při druhé návštěvě nemocnice byla již k dispozici zpráva odborníků ze ZOO a mohla být nasazena odpovídající léčba.

Na následujícím příběhu je vidět, že i častokrát kritizované fotoaparáty v telefonech mohou mít prospěšné využití. Dovolím si odhadnout, že podobné využití je mizivé, integrovaní fotoaparáty v PDA a podobných přístrojích slouží především k rychlému vyfocení a odeslání e-mailem či MMS zprávou. Naprostá většina u nás prodávaných přístrojů nedosahuje kvalit asijských modelů (3 Mpix a opt. zoom, přístroje pak spíš vypadají jako fotoaparáty, nikoli telefony), takže je využití k obveselení sebe a kamarádů dle mého jedinou funkcí vestavěných fotoaparátů.


Otázka do diskuse: Setkali jste se s případem, že fotoaparát v PDA/telefonu zachránil život nebo jen někomu pomohl? Nebo má váš fotoaparát ryze praktické využití (snímání jízdních řádů atp.)? Fotili jste někdy někoho u bazénu, v posilovně či na ulici za účelem vystavení fotografie na webových stránkách?