Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Mocná síla blížícího se křemíku

24.9.2003, Pavel Bureš, článek
Mocná síla blížícího se křemíku
Intel odhalil několik podrobností o chystaných procesorech XScale pro mobilní zařízení. Procesory s označením Bulverde budou ještě upraveny pro dnešní potřeby – chystají se změny v oblasti grafiky, multimediálních aplikací a výdrži zařízení na baterie.
Bulverde má být klíčovou složkou PCA architektury. Intel se zaměřil na vývoj produktu, který by dokázal skloubit hlasovou komunikaci s přístupem na Internet.

Schopnost přijímat a odesílat obrázky byla velice důležitým parametrem při vývoji multifunkčních zařízení. Intel v Bulverdu prezentuje technologii umožňující ve spojení s mobilním telefonem nebo kapesním počítačem zlepšit výslednou kvalitu při zachování únosných velikostí souborů. Quick Capture Technology je schopna pořizovat plynulé video a statické obrázky v dostatečné kvalitě přímo z vestavěných kamer/fotoaparátů. Quit Shot mód poskytuje stále ještě kvalitní obrázky – s maximálním rozlišení 4 megapixely, rovněž pořízené video není v nejhorší kvalitě.

Výhoda procesorů Bulverde tkví v technologii SpeedStep, která podle potřebného výkonu snižuje taktovací kmitočet procesoru podobně jako u mobilních procesorů notebooků. Pro běh procesoru je k dispozici několik režimů, přičemž i při nejvyšším "utlumení" by měl být výkon postačující pro méně náročné aplikace.

Technologie Wireless MMX, zveřejněná již v minulém roce, využívá pokročilý soubor multimediálních instrukcí vycházející z MMX technologie použité u stolních procesorů Pentium. Vývojářům se tak usnadní práce s s vývojem 2D a 3D her či např. s rozpoznáváním lidské řeči.

Bližší podrobnosti o Bulverde by měly být dle slov pracovníka Intelu k dispozici v první polovině roku 2004.