Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Monopoly - obchodně strategická tahovka

17.7.2002, Petr Hájek, článek
Monopoly - obchodně strategická tahovka
Vzpomínáte na "Dostihy a sázky" blahé paměti? Zde máte možnost zkusit anglický originál, ve světě opravdovou legendu mezi stolními hrami.
Usmívající se kapitalista s mrožími kníry a Rockefellerským cylindrem na hlavě v logu hry dává jednoznačně tušit, o co ve hře půjde. Ano, navzdory myšlenkám nadčasových a od zaostalých, konzumujících občánků dnešní nicotné společnosti nedoceněných a nepochopených velikánů, jako byli Marx, Engels a Lenin, budete hrabat kapitál.

Hra „Monopoly“ se k nám v dobách minulých neměla šanci dostat, tedy, pokud jste nevlastnili nějakého majetnějšího příbuzného na západ od našich hranic. Co se ale nestalo, i u nás hra vyšla, ovšem pod názvem „Dostihy a Sázky“ a s trochu změněným designem. Za vlády mocného kmene Komančů to byla snad jediná pořádná stolní hra s rysy strategie a obchodu. Už se patrně nikdy nedozvíme kterou hlavinku napadlo přepracovat originální koncept kšeftování s nemovitostmi na koňské handlování (mimochodem, docela by mě zajímalo, jak to bylo s právy. Nedokážu si představit, že by Tofa (nebo kdo to tehdy vyrobil…) platila nekřesťanské poplatky za licence. Ne nesmějte se, Hasbro vlastní dnes práva úplně na všechno, čímž myslím i takové prkotiny jako tvar hrací desky, jednotlivé ikony a dokonce na čtverečkový styl políček!). Už se těším, až si někdo dá zaregistrovat dýchání a začne vymáhat poplatky…

Jak vidno z obrázku, grafika je opravdu nádherná, skvěle využívá jemného HiResu 320x320 a je to opravdu poznat, navíc, barvy zde použité věrně odpovídají originální desce. Když už ničím, tak jsem si jist, že minimálně grafickým zpracováním Vás hra Monopoly určitě dostane.



Délka činí 262kB, což není zrovna málo, ale dá se to snést. Samozřejmě, když chybí místo a šťastný majitel má nějakou tu paměťovou kartu, lze něco nepotřebného (nějaký pracovní tabulkáč, řekněme…) zazálohovat na MS a čile nainstalovat Monopoly.

Hra nabízí poměrně unikátní multiplayer až 4 hráčů na jednom stroji nebo přes infraport a musím říct, že to je teprve to pravé Palmáčské! Pro hráče-solitéry nechybí samozřejmě relativně kvalitní umělá inteligence protihráče(ů).

Princip hry je jistě mnoha českým hráčům známý, cílem není nic menšího, než rafinovaným kupováním ulic, domů a hotelů a následným kšeftováním s nimi se stát tím největším vatařem ve městě futrál, veškeré konkurenci zakroutit krkem a dosáhnout absolutního Monopolu, ždímat zákazníky a mít peníze, co peníze… hodně peněz! HoóÓóodně, ale opravdu nepředstavitelně-strašně-nechutně moc peněz! Chachááá… zlaťáčky se sypou, strýček Skrblík si plave ve zlatě, zákazníci platí jak mourovatí… (…ech, nevím proč, ale tak nějak podvědomě se mi vybavil jeden jistý nejmenovaný poskytovatel telefonních služeb… !)

Nechybí spousta zajímavých zpestření a příjemností, které činí hraní velmi zábavným (vybírám z mnoha):

- Před uzavřením kšeftu můžete zvizitýrovat, kdo má jaké kartičky a případně spočítat jestli se to opravdu vyplatí (… a to se vyplatí! Viz. Tom a Bob z Teleshopingu).
- Ve finanční tísni je možné střelit dům na aukci hráčů.
- Skvělá konfigurovatelnost interface (rychlost posunu, animace kostek, figurky, …)
- Některá speciální herní pravidla, namátkou mě napadá možnost nastavit, zda je možné nakupovat ulice hned v prvním kole nebo figurka musí obejít aspoň jedno kolo.

Zde vidíte typickou kartičku informující o jménu ulice, kolik stojí pořízení domů a hotelu a za kolik je možné je prodávat zpátky.



A teď k méně příjemným věcem, sharewarová verze Vás nechá zahrát jenom 10 her (heh… „jenom“ není to správné slovo, 10 pořádných her je tak na měsíc…). Registrace za skoro 30 dolárků není na našince zrovna málo, co si budem povídat, to nespraví ani nabízená dvojitá registrace za 50$.

Pokud jste někdy výše zmíněné „Dostihy a sázky“ aspoň viděli, zkuste si dát partičku, určitě se dobře pobavíte.