Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Motorola A768 - Další smartphone na Linuxu

19.2.2004, Petr Hájek, článek
Motorola A768 - Další smartphone na Linuxu
Elektronický gigant Motorola přichází s dalším handheldem běžícím na open source operačním systému jménem MontaVista. Véčkový přístroj je koncipován s ohledem na korporátní zákazníky, čemuž odpovídá celkové vybavení, velký displej i přítomnost Bluetooth a VPN klienta. Motorole A768 ale samozřejmě nechybí ani velmi solidní multimediální základ.

U podobně dimenzovaného stroje je práce se SMS i MMS samozřejmostí, nechybí ani emailový klient obsahující prohlížeč příloh základních formátů - včetně PDF, souborů z Excelu, Wordu i PowerPointu. Přístroj má též vestavěného VPN klienta, se kterým se mohou korporátní zákazníci bezpečně připojovat k firemní síti. Co se týče dalších multimediálních dovedností, pak Motorola A768 umí zaznamenávat a samozřejmě i přehrávat video, o MP3 nemluvě (rozlišení digitálního fotoaparátu zatím neznámé). O konektivitu pro HTML prohlížeč a emailového klienta se stará tradiční GPRS.

Pro úplnost ještě dodejme, že Motorola A768 je již druhým strojem firmy, který běží na Linuxu, před rokem to byla Motorola A760. Smartphone používá Linuxovou distribuci MontaVista, pro níž se firma rozhodla kvůli její stabilitě, síťové podpoře, bezproblémové práci s multimédii i streamingem dat a dobré ceně - stálé prioritě vždy a všude.

Model A768 má opět véčkový tvar, jde o dualband GSM/GPRS 900/1800 MHz typ s QVGA displejem Pocketovského rozlišení 240 x 320 pixelů s 16bitovým dotekovým displejem. Handheld váží 120 g a má objem 100 ccm, přítomna je též polyfonie, IrDA, Bluetooth a 58 MB dostupné paměti. Ani po stránce softwarové nebyl přístroj nikterak ochuzen - již zmíněný emailový klient zvládá tradiční protokoly POP3 i IMAP4, nechybí podpora J2ME, SyncML, Wireless Village Instant Messaging, prohlížeč pro WAP 2.0, WML, xHTML a HTML. O zaměření na podnikovou klientelu vypovídají i předinstalované aplikace pro správu financí atd. S výdrží je na tom přístroj také poměrně dobře - 180 h ve standby módu nebo 6 h hovoru.

Motorola A768 je zatím k dostání pouze na území Číny, ale ještě před koncem března má být k dispozici po celé Asii a později, doufejme, i na ostatních světadílech.