Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Motorola MPx - Copak je uvnitř?

6.12.2004, Petr Hájek, článek
Motorola MPx - Copak je uvnitř?
Komunikátor Motorola MPx byl společností Motorola ohlášen již velmi dávno, ale jak je všeobecně známo nejen z oblasti PDA, datum ohlášení, prvního předvádění na některé výstavě a konečného uvední na trh jsou často velmi se lišící hodnoty. Motorola MPx bude v prodeji do konce měsíce v Asii, zákazníci v Severní Americe se jí dočkají počátkem roku 2005. Dnes se podíváme, jak vypadá handheld zevnitř.
Obrázky a fotografie níže jako vždy prosákly z amerického schvalovacího úřadu FCC a ačkoliv datace některých dokumentů není z nejmladších (září) jistě to znamená ono pověstné světlo na konci tunelu indikující, že datum uvedení se blíží.

Velmi potěšitelné je, že Motorola MPx nabídne ve velmi kompaktním provedení hned trojí konektivitu - GSM/GPRS, Wi-Fi i Bluetooth.





Méně potěšitelné je již zjištění, že jeden z nejočekávanějších komunikátorů letošního roku se společnost Motorola rozhodla doslova zmrzačit téměř nepoužitelným množstvím paměti RAM. Dle zasvěcených se máme dočkat papírově 32 MB RAM, což je hodnota jakž-takž přijatelná, dá se ale očekávat, že část paměti RAM zaplácne zkopírovaná ROM. Optimisté doufají v aspoň 26 - 28 MB volné RAM, pesimisté hovoří o pouhých 16 - 18 MB RAM, tak jako tak je to hodnota podprůměrná a k podobnému technologickému šperku naprosto se nehodící.





Přístroj má k dispozici i úložný prostor zvící 59,45 MB pro uživatele, zákazník tedy dostane přímo v krabici jako bonus téměř 60 MB flash disk. Popravdě, s kým jsem se o Motorole MPx bavil, tak jsem nenarazil na člověka, který by nedal přednost obrácené kombinaci - tj. více RAM a méně flash ROM nahraditelné paměťovou kartou.





Doufejme, že komunikátor příjemně překvapí aspoň po stránce výdrže, přece jen, GSM a Wi-Fi modul, BT, vestavěný digitál s bleskem a podsvícená velká klávesnička bude sestava na dostatek mAh bezesporu velmi náročná.

A ještě pár obrázků z manuálu prezentujících mimo jiné i hlavní dovednost Motoroly MPx - možnost otočit displej i klávesničku o 90° a používat je v módu naležato.