Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Mozilla ve Firefoxu zkoušela umístění "reklam" do Útržků

2.1.2019, Milan Šurkala, aktualita
Mozilla ve Firefoxu zkoušela umístění "reklam" do Útržků
Podíl prohlížeče Mozilla Firefox postupně klesá, společnost se nicméně stále snaží tento trend zvrátit. Pochopitelně se snaží i vydělávat a nacházet jiné zdroje příjmů než jen od Googlu. Nyní tak zkoušela nové pozice "reklam" v Útržcích.
Mozilla Firefox je prohlížečem, který byl kdysi velmi populární, nicméně poslední dobou nemá zrovna na růžích ustláno. Jeho podíl spíše klesá a nevypadá to, že by měl nějak závratně růst. Dalším problémem je i to, že primárním zdrojem příjmů je placení Googlem za to, že jeho vyhledávač je zde výchozím. Mozilla se tak snaží najít i jiné zdroje příjmů a z poslední doby to byly např. odkazy na placenou VPN, přičemž z prodeje pak dostává malou provizi. V posledním týdnů se nicméně začaly objevovat i "reklamy" v Útržcích (Snippets), nicméně zde nešlo o výdělky pro samotnou Mozillu. Tato pozice je ukazována na nové záložce a zpravidla zobrazuje nějaké tipy pro Firefox. Nyní zde byla upoutávka na Booking.com.
 
Mozilla logo
 
Sama Mozilla tvrdí, že nešlo o reklamu v pravém slova smyslu, neboť za ní nedostávala peníze a šlo jen o pětidenní experiment na konci roku jako poděkování uživatelům za používání Firefoxu. "Reklama" se nicméně ukazovala jen některým uživatelům v USA, přičemž nabízela slevový kód v hodnotě $20 do Amazonu při nákupu ubytování na serveru Booking.com. Mozilla už takto měla nedávno nabízet i bezplatné lístky na koncert skupiny Phosphorescent.
 
Otázkou je, zda se tato pozice i nadále bude využívat jen pro informace o prohlížeči a dárky, nebo se zde budou v budoucnu zobrazovat i klasické reklamy pro uživatele nejen v USA, ale i po celém světě. Ať tak či onak, zobrazování "útržků" lze snadno vypnout v nastavení Firefoxu (Možnosti > Domovská stránka > Útržky).
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.