Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI a Asus prý posílají na testy uměle vylepšené grafiky

16.6.2016, Jan Vítek, aktualita
MSI a Asus prý posílají na testy uměle vylepšené grafiky
Damien Triolet z francouzského serveru Hardware.fr se ve článku ohradil vůči praktikám společností MSI a Asus. Ty prý posílají na zrecenzování karty s upravenými BIOSy, které mají zajistit, aby karty zdánlivě nabídly vyšší výkon než konkurence.
Damien Triolet je považován za renomovaného francouzského recenzenta, který se specializuje na grafické karty. Byl jedním z těch, kteří vynesli na světlo světa problém s pamětí na kartách GeForce GTX 970, kdy se provalilo, že posledních 512 MB je mnohem pomalejších než zbytek paměti. NVIDII to přineslo velkou ostudu a snad i ponaučení do budoucna.





Stejný recenzent nyní obviňuje společnosti Asus a MSI z toho, že záměrně posílají na recenze grafické karty vybavené speciálními verzemi BIOSu, které nastavují vyšší limity spotřeby, což vede k možnostem využití vyšších frekvencí a výsledně i vyššímu výkonu. Běžný zákazník, který si pořídí stejnou kartu určenou pro maloobchodní prodej se ale něčeho takového nedočká, takže by se mohl právem cítit podveden.





Damien uvádí, že využívání upravených BIOSů je už velice rozšířená praktika v průmyslu s grafickými kartami. Výrobci prý také ve svých materiálech často povzbuzují recenzenty k tomu, aby před odtestováním karet zapnuli "speciální taktovací profily", což ale nemá mít valnou odezvu. Raději tak proto rovnou sami upravují BIOSy, aby recenzované karty byly co nejvýkonnější. Lze si jen domýšlet, že takové karty bývají pečlivě vybrané, aby vyšší napětí a výsledné frekvence zvládly.

Francouzský recenzent v článku otevřeně žádá, aby výrobci na karty určené pro recenzenty instalovali běžné verze BIOSů a uvádí, že naposledy se s něčím takovým setkal v případě modelů MSI GTX 1080 GAMING X a ASUS GTX 1070 STRIX. Na druhé straně takový Gigabyte prý nic podobného nepraktikuje, alespoň v rámci série G1 GAMING.

Za nás mohu říci, že je jen dobře, pokud někdo na takové problémy otevřeně ukazuje, neboť by mohl nastat klasický scénář, kdy se z podvádění stane norma.

Zdroj: VideoCardz, Hardware.fr
Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.