Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI OPTIX MPG27CQ: 144Hz VA panel s WQHD

30.1.2018, Jan Vítek, aktualita
MSI OPTIX MPG27CQ: 144Hz VA panel s WQHD
Společnost MSI si připravila do své nabídky herních monitorů další model. Jedná se o OPTIX MPG27CQ vybavený panelem typu VA, který disponuje rozlišením WQHD a je také slušně rychlý se svými 144 Hz. 
MSI OPTIX MPG27CQ je 27palcový model s rozlišením WQHD, čili 2560 x 1440 na panelu VA (Vertical Alignment), díky němuž je schopen dosáhnout vysoké obnovovací frekvence až 144 HZ, a to s řízením pomocí Adaptive Sync (FreeSync). Jde tak o monitor určený především pro majitele grafických karet AMD. Odezva je také velice slušná, a sice jen 1 ms a pozorovací úhly jsou dle očekávání 178 ° v obou směrech. 
 
 
Od této novinky můžeme očekávat také kvalitní barvy, a to dle pokrytí barevných prostorů sRGB a NTSC ze 115 % a 100 %. Co se týče kontrastu, ten nativní je 3000:1 a pokud jde maximální jas, ten činí 400 cd/ma s takovým se už řada modelů chlubí podporou HDR, o čemž však výrobce v tomto případě nemluví.  
 
 
Pak tu máme jednu specialitku, a sice integraci technologie Game Sense od výrobce periferií SteelSeries. O co jde? Jak je z okolních obrázků zřejmé, na spodním okraji rámečku je pět proužků prosvícených RGB diodami. Ty nemusí jen náhodně svítit, blikat, dělat barevné vlny, ale mohou svým světlem také reagovat na dění ve hře. Například se tedy rozsvítí červeně, pokud je na tom náš avatar už bledě a zbývá mu pár procent života, nebo mohou jiným způsobem reagovat na docházející munici, atd. 
 
Jako obvykle tu máme také Flicker Free, Blue Light Filter a mezi rozhraní monitoru OPTIX MPG27CQ patří 2x HDMI 2.0, 1x DisplayPort 1.2, 2x USB 3.1 Gen 1 Type-A (levá strana) a 1x USB 3.1 Gen 1 Type-B (vzadu pro připojení k PC). O ceně a dostupnosti se zatím nedozvíme nic.