Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI PBO Enhanced Mode zvýší výkon Ryzenů 9000 až o 15 %, je tu i režim pro nižší teploty

21.8.2024, Milan Šurkala, aktualita
MSI PBO Enhanced Mode zvýší výkon Ryzenů 9000 až o 15 %, je tu i režim pro nižší teploty
Základní desky společnosti MSI budou nově nabízet speciální režim PBO Enhanced, který má přinést ještě vyšší výkon, představil se také efektivní režim pro paměti s nízkými latencemi. Novinkou budou ale i režimy mířící opačně na co nižší teploty.
Společnost MSI chce přinést svým zákazníkům zajímavější základní desky než konkurence, a tak uvádí tři nové funkce do BIOSů svých základních desek pro patici Socket AM5 a procesory AMD Ryzen 9000. Jako první tu máme PBO Enhanced Mode, který posouvá možnosti PBO ještě o něco dál a dle firmy má přinést až o 15 % vyšší výkon. Rozhodně zde platí slůvka "až o", protože toto platí jen o Ryzenu 7 9700X, kde v standardní PBO přidává dle výrobce 5-11 %, zatímco PBO Enhanced 3 pak 7 až 15 % (takže ani zde těch 15 % neplatí vždy a všude). Pro Ryzen 5 9600X i Ryzen 9 9900X nicméně platí už jen 4-8 % místo 1-4 %, Ryzen 9 9950X přidává 4-10 % místo 2-5 %. Ze slůvek "až o 15 %" tak máme v průměru 7,6 %. Jak přesně je ale procesor optimalizován, to MSI v tiskové zprávě nezmiňuje.
 
Zajímavou funkcí je ale také Set Thermal Point. Procesory AMD Ryzen 9000 mají normálně TjMax nastavenu na 95 °C, nicméně uživatelsky ji můžete snížit na 85 °C, 75 °C nebo dokonce 65 °C. MSI tvrdí, že snížení na 85 °C ve většině případů dokonce výkon o trochu zvýší (o cca 1-2 %). V případě 65°C nastavení by měl být propad výkonu o 1-5 %. Toto se týká testů výkonu v benchmarku Cinebench R23.
 
Jako poslední je tu High-Efficiency Mode, který má optimalizovat výkon v některých hrách díky lepší práci s operačními pamětmi. Uživatel zde má na výběr mezi čtyřmi nastaveními Tightest, Tighter, Balance a Relax (příp. pátou Auto, která automaticky vybírá mezi výše uvedenými čtyřmi). Funkce může být použita současně s Optimized Performance Profile (OPP) od AMD i MSI Memory Try It!
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.