Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI představilo základní desku 890GXM-G65

1.3.2010, Jakub Doležal, aktualita
MSI představilo základní desku 890GXM-G65
Společnost MSI představila základní desku pro nový čipset z dílny AMD. Na rozdíl od ostatních výrobců se tentokrát zaměřila na menší formát mATX. Oproti současným modelům v nabídce MSI, zaujme tato deska podporou SATA 6.0 a USB 3.0. Deska...
Společnost MSI představila základní desku pro nový čipset z dílny AMD. Na rozdíl od ostatních výrobců se tentokrát zaměřila na menší formát mATX. Oproti současným modelům v nabídce MSI, zaujme tato deska podporou SATA 6.0 a USB 3.0.



Deska s označením 890GXM-G65 je určena pro procesory do patice AM3 a zvládne napájet CPU do 140 W. Pro operační paměť DDR3 jsou připraveny celkem čtyři sloty, které pojmou maximálně 16 GB. Pracovní frekvence pamětí je v továrním nastavení podporována do 1333 MHz, avšak po přetaktování se lze dostat až na 2133 MHz.



Dalším lákadlem je integrované GPU od AMD, které je navíc vybaveno vlastní pamětí. U chipsetu AMD 890GX se jedná o Radeon HD 4290. Sideport DDR3 paměť je osazena v kapacitě 128 MB a pracuje na frekvenci 1333 MHz. Navíc obsahuje tato deska PCI-E sloty, takže je možné osadit samostatnou grafickou kartu, kterou lze kombinovat s integrovanou a to v režimu Hybrid CrossFire X.



Jak již bylo řečeno v úvodu, bude tato deska vybavena novou generací rozhraní SATA 6.0 i USB 3.0. Pro pevné disky je připraveno celkem 5 interních portů a jeden externí. Disky lze dále kombinovat pomocí funkce RAID a to v režimech 0, 1, 5, 10. Podpora USB 3.0 je na tom o něco hůře a k dispozici jsou pouze dva porty. Zbytek USB portů disponuje starším rozhraním USB 2.0.



MSI u tohoto modelu použilo kvalitní komponenty, které by měly zaručit dlouhou životnost. Potěšeni budou i uživatelé hledící na spotřebu, neboť tato deska upravuje dle zatížení napájení jednotlivých částí. Pro snadnější správu, či aktualizaci BIOSu je k dispozici software vyvinutý inženýry z MSI.

Základní deska 890GXM-G65 je ideálním kandidátem do HTPC, neboť nabízí malé rozměry, integrované grafické jádro a bohatou konektorovou nabídku (SPDIF, DVI, VGA, HDMI). Výrobce zatím bohužel neoznámil dostupnost ani cenu.

Zdroj: MSI