Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI, Supermicro, TYAN a Uniwide již s Barcelonou

8.6.2007, Bohumil Federmann, aktualita
MSI, Supermicro, TYAN a Uniwide již s Barcelonou
Jen velmi opatrně a pozvolna uvádí AMD své nejnovější čtyřjádrové procesory s názvem Barcelona do podvědomí zákazníků. Po „ohromujících“ demonstracích na téměř 3GHz frekvenci, kde vznikly i dohady o pravosti předvedené Barcelony může návštěvník...
Jen velmi opatrně a pozvolna uvádí AMD své nejnovější čtyřjádrové procesory s názvem Barcelona do podvědomí zákazníků. Po „ohromujících“ demonstracích na téměř 3GHz frekvenci, kde vznikly i dohady o pravosti předvedené Barcelony může návštěvník Computexu 2007 již na vlastní oči vidět čtyřjádrovou AMD Barcelonu.



Samotná AMD Barcelona, o které jsme se již vícekrát psali, byla k vidění hned na několika základních deskách, ale zatím však pouze na serverové platformě, kde by měla jako serverový procesor konkurovat Intelovu Quad-Core Xeon. Producenti serverových desek MSI, Supermicro, TYAN a Uniwide již tedy použili AMD Barcelonu na svých deskách, zatím však na frekvenci pouhých 1,6GHz; více informací se zatím nepodařilo zjistit. AMD stejně jak Intel začíná od nejnižších frekvencí, brzy však uvidíme, jak rychle a zda překročí pomyslnou hranici 3,0 GHz, která platila pro 90nm architekturu.



Situace a konkurence na poli serverových počítačů je značně odlišná od počítačů stolních či přenosných. Nemalou roli zde krom Intelu a AMD hraje se svými procesory hlavně IBM a Sun. U serverové platformy se mnohem více uplatňují například virtualizační technologie, které AMD pro architekturu K10 upravila teprve v nedávné době a výrobci serverů zatím tedy neměli možnost je zapracovat do svých produktů. Určitě s napětím budeme vyvíjející se situaci sledovat a obzvláště si budeme všímat, kdy se architektura AMD K10 objeví ve stolních a přenosných PC.

Zdroj: DailyTech
reklama