Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Multimonitorové řešení

16.6.2006, Pavel Kovač, článek
Multimonitorové řešení
V dnešním článku se podíváme na to, jak využít více monitorů a to jak při práci, tak i při hraní her. Řekneme si něco o problému zorného úhlu. Postavíme proti sobě dvě karty od ATi a nVidie a porovnáme jejich možnosti nastavení pro multimonitorová pracoviště.
Kapitoly článku:
  1. Multimonitorové řešení
  2. ATI CCC + Hydravision a nVidia ForceWare

Nastavení grafických karet ATI



V této kapitole se zaměříme pouze na ty vlastnosti, které jsou důležité pro multimonitorová řešení, a tak zde nehledejte nastavení například pro Direct3D. Toto samozřejmě platí i pro karty nVidia.

U ovladačů ATi jsou dvě možnosti. První je v případě, že zůstáváte u klasického ovládacího panelu ATi a druhá při použití ATi CCC (Catalyst Control Center). První z jmenovaných toho příliš nenabízí. Veškeré nastavení je nutno provádět přes ovládací panel Windows, který je však velmi dobře zpracován a chybí tak pouze režim, kdy se plocha zvětší na oba monitory (oba monitory se chovají jako jeden). Režim primárního a sekundárního je standardem. Dnes však ATi již nutí ke všem ovladačům CCC, takže se zaměříme právě na něj.

Druhá možnost je ovládání pomocí ATi CCC, ten poskytuje daleko více možností a co je hlavní, přidává i režim pro zvětšení plochy na oba monitory.


Zvětšení plochy na oba monitory (Strech Desktop horizontally onto monitor)

Monitory můžete vzájemně svázat do více režimů. První je klasický režim klonování obrazu pro prezentace a podobné příležitosti. Je také možné rozšířit obraz na oba monitory a to jak horizontálně (Stretch Desktop 1 horizontaly onto monitor) či vertikálně (Stretch Desktop 1 vertically onto monitor). Bohužel na grafické kartě ATi Radeon 9500/9700 je maximální rozlišení pro tuto plochu jen 3200x1200. To je pro dva 24" LCD monitory opravdu málo. Je však možné, že u novějších karet se tento problém vyskytovat nebude. Problém však nastane, pokud zapnete nějakou hru a chcete využít rozšířeného vidění. Nevím, zda to bylo způsobeno kartou, ale zhruba 40% testovaných her odmítalo v tomto režimu běžet. Nechci však nijak pošpinit ATi, je totiž docela možné, že nové karty takovéto problémy nemají.



Nejdůležitější je však klasické rozšíření plochy na sekundární monitor. To je provedeno opravdu dobře. V ovládacím panelu není problém zvolit vzájemnou polohu obou monitorů na pixel přesně. To je zvláště výhodné, pokud nemáte oba monitory stejné. Vyhnete se tak problémům se skákáním kurzoru při přechodu z jednoho monitoru na druhý. Podmínkou je však to, aby oba monitory měly stejně velký pixel, pokud toto nesplníte, tak ke skoku tak jako tak dojde.

Pod tlačítkem "Force" si můžete jednoduše změnit rotaci plochy popř. nastavit HDTV rozlišení, což se hodí, pokud z nějakého důvodu Windows odmítají zpřístupnit toto rozlišení například u HDTV televize. Pod položkou "Desktop area" se skrývají všechna dostupná rozlišení a to včetně několika televizních jako je například 720x576 (PAL), což je vhodné, pokud máte klasickou televizi a nechcete, aby se rozlišení přepočítávalo a zůstaly všechny důležité detaily.

Ovladače bohužel neposkytují přidat individuální rozlišení či obnovovací frekvenci. V tomto ohledů má ATi stále co dohánět.

Hydravision

Pokud si z oficiálních stránek ATi stáhnete utilitku Hydravision, získáte další možnosti. Tou hlavní je MultiDesk, který rozšíří počet ploch až na devět. Samozřejmostí je možnost přiřazení klávesových zkratek či vlastního pozadí pro každou plochu.



Druhou významnou položkou je Desktop Manager, který přidá dvě nová tlačítka do záhlaví okna. První je nastavení konkrétní aplikace, volit lze průhlednost nebo například zobrazit okno vždy navrchu. Druhé tlačítko maximalizuje okno přes všechny monitory popř. pouze přes jeden monitor (v případě kdy máte režim roztažení plochy přes oba monitory).



V poslední záložce se skrývají efekty pro jednotlivá okna. Nic převratného však nečekejte, průhlednost či zobrazení stínu dnes umí kde co. Tím ovšem veškeré nastavení končí a to je opravdu škoda. Celkově Hydravision působí zastaralým dojmem a co si vzpomínám, tak naprosto stejný Hydravision jsem používal na dnes historickém Radeonu 7200. I zde by ATi mohlo výrazně zapracovat. Je možné, že vyčkává na příchod Windows Vista a již nechce programovat pro operační systém bez dlouhodobější budoucnosti. Na druhou stranu měli programátoři ATi dostatečný čas a prakticky za celou existenci Windows XP Hydravision nezměnili.

Shrnutí ATi CCC a Hydravision
  • Ovladače dovolují volit pouze mezi standardními rozlišeními.
  • Možnost roztáhnout plochu přes oba monitory vertikálně i horizontálně.
  • Polohu monitorů je možné určovat s přesností na jeden pixel.
  • Režim "clone" - oba montory zobrazují totéž.


Nastavení grafických karet nVidia



Kdysi dávno byla nVidia v tomto ohledu relativně zaostalá. Doba se však mění a dnes jsou její ovladače v tomto ohledu opravdu na úrovni. Narozdíl od karet ATi umožnují jednoduše rozšířit plochu tak, že se chová jako na jednom monitoru - tento režim se nazývá "Span". Pokud si přidáte do .ini soubory dané hry rozlišení, která se rovná součtu rozlišení všech monitorů, tak není problém vytvořit opravdu extrémně široký záběr (toto je vidět v první kapitole).

Co umožňují ovladače?




Položka v ovladačích se nazývá nView a přebírá funkci Windows. Právě fakt, že nastavení probíhá přes ovladače, v sobě skrývá mnoho možností na vylepšení, avšak i některá úskalí. Tím prvním je, že nelze určit vzájemnou polohu obou monitorů. Musíte tak po každé změně znovu nastavit polohu přes správu obrazovek ve Widnows. I když je to drobnost, tak by mohla nVidia ještě malinko zapracovat.


Nastavení nView v ovladačích nVidie

Obrovskou výhodou je možnost zvolit u jednotlivých výstupů i méně (alespoň v počítačové branži) běžné TV rozlišení (480p, 576p, 720p, 1080i a 1080p). Není tedy žádný problém pouštět například do HDTV televize či projektoru jeho nativní rozlišení. A pokud by vám nějaké rozlišení chybělo, tak není problém si jej přidat.

Ovladače ForceWare také umožňují správu více ploch. Stačí v položce Desktop Management povolit tuto funkci a v záhlaví okna se zobrazí další tlačítka.



Samozřemě není problém si jakékoli tlačítko vypnout. Pod tlačítkem "nView" se skrývá další menu, které obsahuje celkem užitečné funkce, co se týče správy oken na více monitorech. Je zde také položka "Transparent" - snad není třeba překladu. Míru průhlednosti si zvolíte globálně pro všechny aplikace v ovladačích ForceWare.

V položce "Hot Keys" je možné si definovat klávesové zkratky na prakticky jakoukoli akci spojenou s ovladači ForceWare. Nechybí ani možnost přiřadit si zkratky například na přesun okna na druhý monitor, zobrazení na všech monitorech, průhlednosti či zobrazit okno vždy navrchu.


Klávesové zkratky

V položce Mouse je možné zvolit jednu dost užitečnou funkci "Enable throw window action". Pokud tuto položku aktivujete, tak můžete doslova hodit okno na další monitor. Je třeba si sice doladit dle svého citlivost hodu, ale s troškou praxe zjistíte, že práce v systému je najednou rychlejší a pohodlnější.



nVidia má tedy ovladače připraveny pro více monitorů opravdu výtečně. Všechny zde uvedené funkce běhaly bez sebemenších problémů. Navíc všechny mají opravdu obsáhlé nastavení, a tak není problém si je přizpůsobit k obrazu svému.

Dobře je také zvládnutá správa více ploch, kdy si můžete nastavit různé tapety a plochy prohazovat klávesovou zkratkou. Právě tyto dvě funkce jsou velmi důležité pro snadnou orientaci.

Shrnutí nView
  • Libovolné rozlišení (včetně HDTV, PAL, NTSC a jakékoli širokoúhlé rozlišení).
  • Možnost roztáhnout plochu přes oba monitory - režim "Span" a to jak vertikálně, tak horizontálně.
  • Polohu monitorů je nutno určovat přes ovládací panel Windows.
  • Režim "Clone" - oba monitory zobrazují totéž.
  • Velké možnosti nastavení v Desktop Management - "zahazování" oken na jiný monitor, ikonky v záhlaví okna usnadňující správu oken a další.


Porovnání ovladačů ForceWare nVidia a ATi CCC



Předem je jistě dobré poznamenat, že při zobrazení v operačním systému se chovaly jak CCC tak ForceWare prakticky stejně. ATi CCC byly leckdy i příjemnější díky možnosti nastavení polohy obou monitorů přesně na pixel. A tak kdo požaduje výstup na více monitorů při práci, nemusí přemýšlet zda je lepší ATi nebo nVidia.

Karta se však otočila při pokusu zapnout hry na více monitorů. Zde mají ForceWare hodně navrh, stačí v ovladačích zapnout režim "Span" a ve většině her se zpřístupní odpovídající rozlišení. U ATi CCC se i přes velkou snahu občas některou hru ani nepodařilo zapnout. Například stařičký Quake 3 (OpenGL) jednoduše odmítal naběhnout a vždy končil chybovou hláškou.

Porovnat Desktop Manager od nVidie a Hydravision od ATi je jednoduché. Hydravision poskytuje možnost více ploch včetně propracovaných klávesových zkratek. To ovšem poskytuje i nVidia. Takzvané "vychytávky" v podobě transparentních oken při přetahování či zvolená aplikace s permanentní průhledností dnes již nikoho neohromí. Celkově jsou ovladače od nVidie daleko propracovanější a poskytují více možností v nastavení, z toho vyplývá také větší pohodlí při ovládání počítače.