Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Musk omezil Twitter: denní limit kvůli zneužívání příspěvků pro trénování AI jako ChatGPT

4.7.2023, Milan Šurkala, aktualita
Musk omezil Twitter: denní limit kvůli zneužívání příspěvků pro trénování AI jako ChatGPT
Elon Musk sice už není CEO sociální sítě Twitter, nicméně to mu nebrání, aby oznámil zavedení limitu na zobrazení příspěvků. Důvodem má být to, že se na nich např. trénují chatboti, aniž by Twitteru za tato data platili jejich vývojáři.
Elon Musk už v minulosti vyhrožoval žalobou Microsoftu kvůli tomu, že chatbot ChatGPT, který má na svědomí společnost OpenAI (do níž Microsoft investoval nemalé peníze), ho trénovala na datech ze sociální sítě Twitter. OpenAI ale Twitteru za tato data neplatilo, což se Muskovi nelíbí. Twitter totiž není zrovna výdělečný podnik a peníze z poskytování trénovacích dat, jak se tomu děje u fotografií, by se mu dost hodily. Sociální síť sice nyní vede Linda Yaccarino, Musk se ale do řízení stále docela hrne a nyní oznámil, že přístup k Twitteru bude do značné míry omezen. Jinak řečeno, kdo bude chtít vidět velké množství příspěvků, bude si muset zaplatit. I tady ale bude limit, který vývojářům AI v podstatě znemožní využívat Twitter k účelům ziskávání lidmi napsaných textů.
 
Elon Musk Twitter
autor: Daniel Oberhaus, CC BY-SA 2.0, přes Flickr (přidáno logo)
 
Musk se totiž nechal slyšet, že shromažďování dat ze sítě a manipulace se systémem dosáhla už takové úrovně, že to ovlivňuje chování sítě a omezuje běžné uživatele. Zavedl tak limit na zobrazení pouhých 300 tweetů denně pro nové neverifikované účty. Klasické neverifikované účty jsou omezeny na 600 tweetů a verifikované účty (tedy ty, které platí předplatné Twitter Blue za 8 USD měsíčně, resp. 11 USD za měsíc v případě aktivace přes iOS) měli limit nastaven na 6000 tweetů za den. Tyto limity byly později zvýšeny na 400/800/8000 a ještě později na 500, 1000 a 10000. Cílem by tedy mělo být, aby systémy pro shromažďování textů (např. pro výše zmíněné trénování AI) nemohly rychle získat velké množství dat. I limit 10000 příspěvků za den je pro takové systémy v podstatě extrémně limitující a Twitter je pak jako zdroj takových dat naprosto nepoužitelný. S tím souvisí i další novinka, na Twitter se už bez registrace nepodíváte. Dalším důvodem je podle Twitteru to, aby síť mohla snáze rozpoznat spammery a boty.
 
 
Výsledkem je, že se toto dotklo nejen těch, kteří shromažďují data, ale i běžných uživatelů, kteří se v některých případech na limit dostanou velmi snadno. Lidé se začínají postupně obracet např. k sociální síti Bluesky, kterou založil Jack Dorsey ještě v rámci Twitteru (Dorsey je jeho zakladatelem). Ta je ale na pozvánky a její systém byl během víkendu kvůli zvýšenému náporu přetížen. V dubnu letošního roku měla cca 50 tisíc uživatelů. Pro srovnání, Twitter jich má 200 milionů.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.