Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Musk reviduje velkolepé plány na kolonizaci Marsu

25.7.2017, Jan Vítek, aktualita
Musk reviduje velkolepé plány na kolonizaci Marsu
Elon Musk zjistil, že jeho velkolepé plány na vyslání lidí na Mars jsou přeci jen až moc ambiciózní a oznámil, že budou přepracovány, aby odpovídaly realitě. Dotkne se to i připravované rakety, jejíchž 42 motorů bylo poněkud příliš. 
Elon Musk se netajil s plány vyslat ve 20. letech na Mars i velké skupiny lidí, a to kolem stovky cestovatelů na jedné velké raketě, která by potřebovala celkem 42 motorů Raptor. Jenomže už jejich řízení by znamenalo nepředstavitelné technické potíže nehledě na další věci, které by musela raketa takové velikosti splňovat a také na desítky miliard dolarů, jež by takový projekt stál (či snad stovky?). 
 
 
Příliš vysoké ambice tak Elona Muska dohonily, jak jsem ostatně nedávno mohli vytušit z toho, že ten už nepovažuje Red Dragon za vhodný prostředek k přistání na Marsu, a ten tak bude nahrazen něčím jiným. Zrevidován ale bude celý plán na kolonizaci Marsu, který by měl být zasazen do toho, co je reálně možné z technického a finančního hlediska. Nyní již také víme, že toto téma bude blíže probíráno na International Astronautical Conference v australském Adelaide, a to 29. září, jak bylo už dříve odhadováno. 
 
Musk už nyní prozradil, že namísto velké lodi nazývané Interplanetary Transport System, která měla mít průměr 12 metrů, se uvažuje o menším plavidle s průměrem 9 metrů. To naznačuje, že by z rakety měl zmizet vnější okruh 21 motorů Raptor a stejný počet by jich zůstal uprostřed. Znamená to rovněž, že výsledná raketa by měla asi o polovinu nižší hmotnost. 
 
Taková raketa by se svým průměrem přiblížila dosud stále ještě nepřekonanému Saturnu V, který měl průměr 10,1 metru, přičemž SpaceX aktuálně používá své rakety Falcon 9 o průměru 3,7 metrů. Musk také uvedl, že pro takovou raketu se mohou použít existující výrobní zařízení, díky čemuž SpaceX ušetří nemalé prostředky na výstavbě nové a mnohem větší továrny (anebo by si musela pronajmout výrobní zařízení NASA v Michoud). 
 
Společnost SpaceX má také možnost přiživit se na dvoumiliardové soutěži US Air Force, které hledá nové rakety, jež by uspokojily jeho potřeby v první polovině 20. let. Tím by SpaceX mohlo vyvíjet nové technologie zároveň pro Letectvo Spojených států i pro své mise na Mars. Nyní však můžeme očekávat spíše to, jak dopadne první plánovaná zkouška rakety Falcon Heavy, kde bude třeba koordinovat práci 27 motorů Merlin. Musk už dříve upozorňoval, že problémy pravděpodobně nastanou, ale pokud to jeho SpaceX zvládne, pak už nevypadá koordinace 21 motorů Raptor jako velký problém, ovšem to samozřejmě jen z našeho laického pohledu.