Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Musk žaluje inzerenty, že nechtěli inzerovat na jeho sociální síti X

12.8.2024, Milan Šurkala, aktualita
Musk žaluje inzerenty, že nechtěli inzerovat na jeho sociální síti X
Elon Musk má za sebou mnoho kontroverzních kroků a dalším z nich je žaloba na inzerenty sociální sítě X. Podle jeho názoru byl jejich bojkot, který před lety spustili a který finančně ohrozil a ohrožuje X, nezákonný.
Po převzetí Twitteru Elonem Muskem firmu opustila nejen spousta lidí, ale také inzerentů. Ti se obávali toho, jak bude Musk vést tuto sociální síť, neboť ten vždy hlásal větší svobodu slova, což není něco, co chce každý slyšet. Např. nechtěli, aby se jejich reklamy zobrazovaly u různých projevů "hate speech", která se na síti začala opětovně více objevovat s tím, jak se snížila míra její blokace a jak se začaly odblokovávat dříve zabanované účty. Podobně tak byly obavy o to, že zde bude více dezinformací. Spousta firem tak své reklamy ze sítě stáhla, což prohloubilo finanční problémy platformy. Elon Musk nyní prodal žalobu na tyto inzerenty s tím, že tento bojkot byl nezákonný se systematickým kolektivním cílem finančně poškodit sociální síť, čímž ji způsobili škody ve výšce milionů dolarů.
 
Dále také přidal, že se s nimi 2 roky snažili vést mírové rozhovory, které nikam nevedly a šlo jen o prázdná slova, takže nyní "začíná válka". Ta byla podána v Texasu na federaci World Federation of Advertisers (WFA) a jmenovitě i některé firmy jako Unilever, Mars, CVS Health a Ørsted. Zástupce Unileveru prohlásil, že "Unilever a jen Unilever sám je tím, kdo bude rozhodovat o tom, kde bude utrácet peníze za inzerci, a žádná platforma nemá právo mu to přikazovat a rozhodovat o tom." Mnoho lidí včetně právních expertů si myslí, že Muskova žaloba nemá žádné opodstatnění a rozumný základ. A co si myslíte vy?
 
Zdroj: techxplore.com, apnews.com, businessinsider.com, news.sky.com, obrázek (autor: Daniel Oberhaus, CC BY-SA 4.0, přes Wikimedia Commons)


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.