Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Můžeme jim ještě věřit? Piriform ruší CCleaner 5.45 s telemetrií

6.8.2018, Milan Šurkala, aktualita
Můžeme jim ještě věřit? Piriform ruší CCleaner 5.45 s telemetrií
Od společností vyvíjející software pro ochranu PC byste čekali fér jednání. Vypadá to však, že Piriform nyní patřící Avastu se toho zrovna nedrží, poslední verze CCleaner 5.45 totiž obsahovala rozsáhlou telemetrii.
Populární CCleaner dělá vše proto, aby se své popularity zbavil. Před rokem instalační soubory obsahovaly malware, letos si naopak tvůrci dost nebezpečně zahrávají s telemetrií. Tento software má vyčistit PC od zbytečných souborů, zápisů v registrech operačního systému nebo sledovacích cookies v prohlížeči pro větší soukromí, nicméně poslední verze CCleaner 5.45 sama přinášela rozsáhlé sledování, které ani nešlo pořádně vypnout (v době GDPR navíc docela ožehavé téma). Takže sama aplikace byla pro soukromí hrozbou, byť bylo jejím úkolem ho zvyšovat. Pochopitelně se proti tomuto kroku zvedla obrovská nevole a Piriform, který nyní patří pod Avast, a na českou společnost tak už podruhé vrhá špatné světlo, tuto verzi stáhl ze svých stránek pryč a zatím nabízí starší 5.44.
 
CCleaner logo
 
Zjistilo, se, že v nové verzi je upravená funkce Active Monitoring, což je telemetrie posílající každých 12 hodin záznamy o používání aplikace zpět do Piriformu. Ta se sice dá vypnout v menu, nicméně při novém startu aplikace je opět aktivní. Nešla vypnout ani samotná aplikace, která i po "vypnutí" běžela na pozadí a bylo nutno ji v případě zájmu vypínat přes Správce úloh. Samotná telemetrie je u aplikací běžným jevem, problémem v případě Piriformu je však to, jak o ní (ne)informoval uživatele, nebylo při instalaci jasně specifikováno co, jak a proč se bude odesílat a neumožnil ji ani dlouhodobě vypnout.
 
Podle zástupců společnosti byla podobná funkce v CCleaneru už roky, nicméně v poslední verzi byla znatelně rozšířena. Společnost si od toho slibovala lepší informace o tom, jak uživatelé pracují s aplikací, které moduly aktivně používají a jak už je u těchto skandálů běžné, ve dělaly "pro dobro uživatele". Údaje měly také sloužit k odhalení chyb, ladění uživatelského rozhraní a měly být podle všeho anonymizované.
 
Výsledkem je, že po obrovské negativní odezvě ze strany veřejnosti se Piriform rozhodl závadnou verzi stáhnout z nabídky a nyní na jeho stránkách najdete pouze starší verzi 5.44. Nová verze, která se objeví v budoucnu, by měla mít jasně specifikováno, jaké údaje a k čemu se používají a pochopitelně by mělo být možné Active Monitoring (jenž se bude jmenovat jinak) zrušit. Pak bude vše v pořádku, i kdyby aplikace posílala stejná data jako tomu bylo u kontroverzní varianty.
 
Nicméně, můžeme takové společnosti ještě věřit, že se v budoucnu zase o něco nepokusí? Její produkt byl určen mimo jiné i k ochraně soukromí mazáním různých systémů sledování, přitom byl sám tím, co by měl odstraňovat.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.