Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Na AMD Torrenza zaútočí Intel Geneseo

23.4.2007, Jan Vítek, aktualita
Na AMD Torrenza zaútočí Intel Geneseo
O detailech platformy AMD Torrenza a koncepce Accelerated Computing jsme si mohli počíst již před měsícem. Nyní přichází Intel, který na konferenci IDF v Pekingu upřesnil informace o platformě Geneseo, coby využití sběrnice PCI Express pro...
O detailech platformy AMD Torrenza a koncepce Accelerated Computing jsme si mohli počíst již před měsícem. Nyní přichází Intel, který na konferenci IDF v Pekingu upřesnil informace o platformě Geneseo, coby využití sběrnice PCI Express pro připojení akcelerátorů. Geneseo je navržené tak, aby vytvořilo přímou konkurenci pro AMD Torrenza a jde na to podobnou cestou.



Obě firmy předpokládají, že se do vývoje akcelerátorů pro jejich platformy zapojí řada dalších firem a ty tak vytvoří širokou nabídku produktů. Intel však AMD vyčítal přílišné otevření jeho serverové platformy třetím stranám, protože u Torrenzy bude možné, aby se akcelerátor připojil přímo do procesorového socketu, čímž bude mít k dispozici vysokou přenosovou rychlost a nízké latence. Dále Torrenza umožní připojit akcelerátory do PCI Express sběrnice, což Intel zajistí také, ale své procesorové sockety nenabídne. Zdůvodňuje to tím, že PCI Express je dost efektivní, aby dokázalo akcelerátory hostit, což je u dnešních systémů a existujících grafických akcelerátorů a matematických koprocesorů sice pravda, ale proč nenabídnout ještě vyšší výkon prostřednictvím přímé komunikace s CPU a paměťmi. Intel Geneseo je tedy, zdá se, pouhým rozšířením možností sběrnice PCI Express, avšak do roku 2009, kdy Intel hodlá svou novinku vypustit do světa, zbývá ještě dost času.

Zdroj: DailyTech