Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Na internetu se objevila databáze 10 miliard ukradených hesel

9.7.2024, Milan Šurkala, aktualita
Na internetu se objevila databáze 10 miliard ukradených hesel
Úniků hesel bylo už tak moc, že se to nedá ani spočítat. Databáze ukradených přístupových údajů tak stále bobtnají a před několika dny se na internetu objevila doposud ta největší. Čítala téměř 10 miliard hesel.
Každou chvíli se stane menší, ale někdy i větší únik hesel. Hackeři napadají jednu databázi za druhou a vznikají také různé kompilace těchto databází. Ty pak mohou čítat stovky milionů přístupových údajů, v poslední době i miliard. Poslední taková databáze, jaká se objevila, je doposud rekordní. Obsahuje totiž téměř 10 miliard záznamů. Přesněji řečeno, je jich 9.948.575.739. To je šíleně vysoké číslo a po přepočtu to znamená více než 1,2 uniklého hesla na každého obyvatele Země. Tato databáze se objevila na internetu v plaintextu jako soubor rockyyou2024.txt a prezentoval ji 4. července uživatel ObamaCare.
 
Podobná databáze z roku 2021 měla 8,4 miliardy záznamů, takže za poslední tři roky byla rozšířena o dalších 1,5 miliardy hesel. Podle Verizonu jsou uniklá hesla zdrojem 61 % hacků (studie z roku 2021), Google Cloud dokonce tvrdí, že jde o 86 % (rok 2023). Uniklá hesla mohou tedy posloužit k úniku dalších hesel, finančním podvodům, krádežím identity a mnoha jiným nekalým činnostem.
 
Některé moderní prohlížeče už umožňují uživatelům pomoci nejen vytvářet silná hesla, ale i zjistit, zda jejich starší byla ukradena (a kolikrát, tedy ze kterých zdrojů). K témuž slouží také služba Have I Been Pwned. Prevencí hacku je vedle opatrného a zodpovědného chování na internetu také mít unikátní hesla pro každou službu zvlášť. V případě hacknutí jedné služby a případného rozluštění hesla, což by mělo být dostatečně komplikované až nemožné (ta by totiž v žádném případě neměla být dnes ukládána v plaintextové podobě, ale v zahashované), by mělo být rozluštěné heslo zbytečné pro jakoukoli jinou službu. Jenže spousta lidí má hesla jednoduchá a ještě společná pro většinu služeb.
 
Zdroj: techspot.com, techreport.com, obrázek (zdroj: stock.adobe.com)


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.