Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Na nestabilitu trpí i 65W procesory Intel Raptor Lake, svolávací akce se neplánuje

1.8.2024, Milan Šurkala, aktualita
Na nestabilitu trpí i 65W procesory Intel Raptor Lake, svolávací akce se neplánuje
Nestabilita procesorů Intel Raptor Lake a Raptor Lake Refresh se netýká jen 125W modelů, ale také střední třídy s nižší 65W TDP. Vzhledem k údajné povaze problému to ale asi není moc překvapivé.
Do dvou týdnů by se měla objevit aktualizace mikrokódu pro procesory Intel Raptor Lake a Raptor Lake Refresh, která by měla opravit chybu s nesprávným nastavováním napětí těchto procesorů, která způsobuje pády počítačů a postupné nevratné poškození čipů. Vysoké napětí je problémem především pro procesory běžící na hraně možností architektury, a tak není divu, že se týkala především modelů Core i9 jako 13900K(S) nebo 14900K(S). Zmiňovaly se ale i problémy u 13700K a 14700K, i když ne tak často. Potvrdilo se však i to, že problémem netrpí jen nejvýkonnější 125W (nebo 150W) modely řad K, KF nebo KS, ale také úspornější 65W modely bez přídomku.
 
Ty nejsou provozovány tak blízko maximálním frekvencím, takže občasné vysoké napětí na ně nemá tak negativní vliv jako na výše taktované modely a pády se objevují jen zřídka. Přesto i zde se občas vyskytují procesory, které mohou mít problémy s nestabilitou a problém se tak týká rovněž procesorové střední třídy a nikoli jen high-endu. Intel věří, že právě nesprávně nastavované napětí je primárním zdrojem problému, tedy že není v samotné architektuře Raptor Lake.
 
I proto nehodlá svolávat tyto procesory a doporučuje je provozovat na výchozích nastaveních, resp. profilech, a od polovina srpna opravit chybu pomocí aktualizace mikrokódu, která by měla odstranit problém s příliš vysokým napětím. Bohužel již poškozené procesory, které vykazují pády, tímto opravit nelze. Tam už jde o trvalé poškození a nezbyde nic jiného než klasická reklamace.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.