Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Na podzimním IDF Intel zřejmě představí P5

23.8.2005, Zdeněk Eisenhammer, aktualita
Na podzimním IDF Intel zřejmě představí P5
Pokud nenastane nějaké překvapení, společnost Intel představí na právě začínajícím fóru IDF novou generaci architektury Pentium. Zatímco v poslední době (zejména po představení technologie NetBurst) docházelo k navyšování výkonu cestou hrubé...
Pokud nenastane nějaké překvapení, společnost Intel představí na právě začínajícím fóru IDF novou generaci architektury Pentium. Zatímco v poslední době (zejména po představení technologie NetBurst) docházelo k navyšování výkonu cestou hrubé síly, tedy navyšováním frekvence CPU, tato éra se blíží ke svému konci. Zasloužila se o to izraelská pobočka společnosti, známá jako Israel Design Center (IDC).

Přes všechny nedávné inovace v oblasti vícejádrových procesorů, samotná mikroarchitektura hrála podružnou roli. Až se na vás tedy zítra vyvalí spousty novinek z IDF, možná mezi nimi zapadne jedna z nejvýznamnějších zpráv: konec architektury NetBurst, která byla základním stavebním kamenem řady Pentium 4, představené v roce 2000. Architektura NetBurst původně nabízela 20úrovňovou exekuční pipeline, která poté narostla na 31 úrovní. 40úrovňová verze byla zrušena. Delší pipelines byly podle Intelu původně vytvořeny proto, aby umožnily lepší optimalizaci a vyhodnocování strojového kódu před jeho vykonáváním.



Velmi dlouhá pipeline je ale extrémně neefektivní. Proto procesor, který se honosil 3GHz taktem, ve skutečnosti nebyl o mnoho rychlejší než 2GHz procesory s kratšími pipelines. Potřeboval však daleko více energie a vyzařoval více tepla. Alternativou izraelského týmu bylo Pentium M, představené v březnu 2003. Společnost provedla srovnávací testy, které prokázaly, že výkon Pentia M odpovídá v běžných aplikacích výkonu Pentia 4, přestože P4 mělo dosahovat výkonu až čtyřnásobného a přestože Pentium M obsahuje pouze 10úrovňové pipelines.

Přesunem od technologie NetBurst k izraelskému přístupu Intel získá jádro, jehož výkon bude lépe reflektovat zvyšování frekvence. Díky nižší spotřebě bude možno umístit na jeden čip dvě nebo čtyři nová jádra při rozumných termálních vlastnostech. Poprvé tak bude mobilní platforma předlohou k desktopové a serverové architektuře.

Architektura označovaná kódovým názvem Merom bude základem desktopové architektury Conroe a serverové architektury Woodcrest. Viceprezident skupiny Digital Enterprise Group společnosti Intel Stehen Smith uvedl, že nové jádro Conroe by mělo být vybaveno 14úrovňovou pipeline. Začátkem roku 2008 by mohly být k dispozici čipy se 4 jádry. Velikost cache 2. úrovně nebyla specifikována, Smith ale naznačil, že by mohlo jít o 8 MB.

Zdroj: http://www.tomshardware.com/hardnews/20050823_133123.html