Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Na severokorejském „internetu“ funguje jen 28 webů s doménou .kp

22.9.2016, Jáchym Šlik, aktualita
Na severokorejském „internetu“ funguje jen 28 webů s doménou .kp
Počet českých .cz domén přesahuje 1,2 milionu, zatímco více než dvakrát větší Severní Korea využívá jen 28 národních domén. Takovým číslem se samozřejmě tamní vláda nepochlubila sama, zjištěno bylo díky špatné konfiguraci serveru.
Severní Korea je jednou z nejizolovanějších zemí světa a přístup k otevřenému internetu tam má jen hrstka vyvolených, naprostá většina si musí vystačit s uzavřeným intranetem nazývaným Kwangmyong. Komunistická vláda má obavy, aby se skrze internet nedostaly k obyvatelům informace z jiných zemí. Současný stav infrastruktury by navíc možná ani neumožňoval připojení velkého množství lidí. Ačkoliv je tedy počet lidí s přístupem k internetu (resp. intranetu) nižší než v západních zemích, přesto překvapí opravdu malý počet národních domén .kp, které fungují v Severní Koreji – podle dostupných informací je jich jen 28. Pro srovnání, domén .com je zaregistrováno přes 140 milionů.

V úterý došlo k chybné konfiguraci nameserveru, který de facto umožňoval globální přístup, a tak se na světlo světa dostal seznam všech severokorejských webů. Každý, kdo provedl požadavek na zónový transfer AXFR, tedy přenos dat z jednoho serveru na druhý (ns2.kptc.kp), získal kopii DNS záznamů. Tuto možnost detekoval TLDR Project, který se pravidelně pokouší o přenosy zóny u všech domén nejvyššího řádu, a získaná data potom zveřejňuje na Githubu. Většina severokorejských webů je bohužel nedostupná, a to nejspíš z důvodu přetížení – přece jen se teď na stránky snaží dostat takové množství zvědavců z celého světa, na které jistě nebyly připraveny.




Zpravodajský web Hlas Koreje šíří komunistickou propagandu, má dokonce varianty ve světových jazycích


A jaká je vlastně nabídka webů pro severokorejské uživatele internetu? Nemůže chybět zpravodajská propaganda v podobě Hlasu Koreje, oficiální stránky Kim-Ir Senovy univerzity, pojišťovny, pár charitativních organizací nebo státní aerolinky Air Koryo, kde lze vyhledat letecké spojení a nejspíš dokonce zakoupit letenku. Dostalo se ovšem také na zábavnější záležitosti, k dispozici je třeba stránka s recepty a svůj web má také Pchjongjangský mezinárodní filmový festival. Severokorejská vláda potom dokonce povolila i jakousi sociální síť Friend.




Z hlediska grafiky jsou severokorejské weby možná až desítky let pozadu


Zdroj: Reddit.com