Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nahradí mobil peněženku?

12.2.2003, Pavel Bureš, článek
Nahradí mobil peněženku?
S novými mobily přichází i nové schopnosti a tak se z přístrojů původně určených jen k telefonování pomalu stávají také kreditní karty. Některé úvěrové společnosti plánují v březnu spustit službu mobilních platebních terminálů a operátoři pro své zákazníky již připravují placení v obchodních domech pomocí mobilních telefonů.
Operátoři pro své zákazníky již připravují placení v obchodních domech pomocí mobilních telefonů. Úvěrová společnost Kei-Credit, Toyota Finance Corp., Sumitomo Mitsui a další firmy nabídly na příští měsíc prvním 500 lidem testování této služby.

Testovat se budou zejména mobilní telefony třetí generace vybavené infračerveným portem. Každý mobil bude obsahovat speciální kartu o velikosti špičky prstu. Na ní budou uloženy veškeré důležité údaje (jméno, kredit, datum splatnosti, ...).

Po instalaci daných programů do mobilního terminálu a zadání správného hesla budou základní údaje zobrazeny na displeji přístroje. Při platbě u pokladny pošle zákazník pokladníkovi parametry infraportem.

Další variantou je placení za přijímaná data, třeba písničky a hry. Poplatky za stahování poputují buď na účet operátorovi nebo k provozovateli kreditní karty.

Při ztrátě telefonu by neměla být zpřístupněna karta s údaji k účtu, nehrozí tedy pravděpodobně žádné masivní krádeže přístrojů a také je stejně většinou jednodušší ukrást samotnou kreditní kartu než mobilní telefon.

V Japonsku, kde se bude služba testovat, je již mezi lidmi na 73 000 000 mobilů. Velká část Japonců říká, že se zpátky domů pro zapomenutý mobil vrátí, pro peněženku však nikoliv.