Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NAS: Práce s daty a sdílení pro pokročilé

8.3.2013, Radan Tuhý, návod
NAS: Práce s daty a sdílení pro pokročilé
Primární funkcí NASu, tedy síťového úložiště dat, je ve většině případů ukládání dat a práce s dokumenty a soubory. Aby bylo možné tuto funkcionalitu využít co nejlépe, připravili jsme článek, který se zabývá pokročilými funkcemi a možnostmi.
Pokud máte nastavený NAS tak, jak jsme si v jednotlivých kapitolách ukázali, dalo by se říct, že jste v praxi obsáhli všechny důležité funkce a vlastnosti, které z domácího síťového úložiště činí pokročilý nástroj pro uchovávání, správu a sdílení dat. To lze brát jako dobrý základ pro další možné využití, které bude z již provedené konfigurace vycházet.

Přesto lze ještě najít pár drobností, které s uchováváním dat více či méně souvisí. Pro úplnost si na závěr jednotlivé oblasti projdeme, a to včetně názorných ukázek z administračního rozhraní referenčního NASu od Synology.


Kontrola stavu a životnosti disků


Pevné disky, které obsahují pohyblivé mechanické části, mají sice všeobecně delší životnost než disky SSD (nehledě na stále výrazně nižší pořizovací ceny), jsou ale náchylné k poruchám, které pak poměrně často vedou k nefunkčnosti celého disku. Aby se dalo takové selhání funkčnosti alespoň částečně předpovědět, byla vytvořena technologie S.M.A.R.T. (z anglického Self-Monitoring, Analysis and Reporting Technology).





U našeho modelu Synology je možné této technologie využít. Správce disků (Storage Manager) obsahuje záložku HDD Management, ve které vidíme všechny nainstalované disky a jejich stav (ten se promítá také do základního statusu celého NASu), přičemž kromě těchto základních informací můžeme zobrazit buď detailní stav jednotlivých disků, nebo provést zkrácený či rozšířený test.





Jelikož se jedná o poměrně citlivé a důležité informace, máme možnost test provádět pravidelně, tzn. jej naplánovat. Výsledky pak můžeme průběžně monitorovat, a pokud by se časem objevilo nějaké varování, je to pro nás signál, že je potřeba urychleně zálohovat data a pořídit nový disk.


Využití domovských adresářů


V operačních systémech na bázi Unixu má každý uživatel (pokud není specifikováno jinak) vytvořen svůj domovský adresář (Home Folder). Tato funkcionalita je k dispozici i na NASu od Synology po zatržení odpovídající volby v rámci konfigurace uživatelských účtů.





Jakmile jsou domovské adresáře aktivovány, dojde k jejich vytvoření v následujícím umístění:

/volume1/homes/[user]

Toho lze využít například v operačních systémech Windows, protože domovský adresář je možné připojit jako standardní síťovou jednotku (domovský adresář obvykle označujeme písmenem H), čímž dostane každý uživatel k dispozici svůj samostatný (a třeba i zálohovaný) prostor, který není sdílen s nikým dalším. Podobného stavu lze dosáhnout také na operačním systému Linux nebo OS X.


Závěr


Pořádek v datech, tedy přehledná struktura v kombinaci s vhodně nakonfigurovanými diskovými poli, efektivním zálohováním a správnou konfigurací oprávnění, by měl být základem každého kvalitního datového úložiště. Vznikne nám tak tolerance vůči poruše disku (případně disků, dle typu použitého diskového pole) a uživatelé se vyznají v ukládaných datech, která mohou být také v případě potřeby obnovena.

Možnosti NASu zde ale zdaleka nekončí. Takto nastavený NAS je horkým kandidátem pro tvorbu vlastního domácího cloudu, a to včetně možnosti konfigurace VPN. Ale o tom zase příště.