Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NASA: asteroid Apophis nás přinejmenším příštích 100 let ještě neohrozí

29.3.2021, Jan Vítek, aktualita
NASA: asteroid Apophis nás přinejmenším příštích 100 let ještě neohrozí
Asteroid 2004 MN4 známý nyní jako Apophis je podlouhlé a téměř půl kilometru dlouhé těleso, které je dlouhodobě sledované jako potenciálně nebezpečné. Už za osm let se má velice přiblížit Zemi.
Apophis má rozměry 450 x 170 metrů a objeven byl teprve v roce 2004, jak ostatně říká i jeho původní název. Postupně se zjistilo, že v relativně blízké budoucnosti hrozí jeho srážka se Zemí, přičemž původně vypočtené riziko bylo 1:60 a později bylo upřesněno dokonce až na 1:37.
 
 
Další pozorování ale srážku vyloučila, i když Apophis se k nám 13. dubna 2029 (samozřejmě pátek) značně přiblíží, a to dle starších údajů cca na 35 až 38 tisíc km, čili bude asi desetkrát blíže než Měsíc a viditelný bude i pouhým okem, i když jen jako malý bod a potřebovat budeme tmavou oblohu. Takové přiblížení pochopitelně značně ovlivní jeho dráhu, čili otázka je v jaké vzdálenosti přesně proletí a kudy se vydá dál. Později by nás totiž Apophis měl navštívit ještě v letech 2035, 2036 a 2037. 
 
 
Srážka s Apophisem v letech 2029 a 2036 byla již v podstatě vyloučena, ale ještě tu zůstával rok 2068. Tento Asteroid přitom kolem nás proletěl letos 5. března v ještě uctivé vzdálenosti, ale právě díky tomu se na něj mohly zaměřit výkonné radarové stanice, aby mohly být upřesněny informace o jeho dráze. Nyní NASA díky tomu sděluje, že ani v roce 2068 nehrozí žádná srážka a ve skutečnosti nás Apophis nezasáhne přinejmenším příštích 100 let. 
 
Nová čísla poskytla především 70metrová rádiová anténa v Goldstone Deep Space Communications Complex (Kalifornie), která je součástí sítě Deep Space Network, která se zaměřila na cca 17 milionů kilometrů vzdálený Apophis. Získaly se tak údaje o jeho pozicích v čase s přesností na 150 metrů, přičemž Green Bank Telescope v Západní Virginii poskytl radarové snímky s rozlišením 38,75 metrů na pixel (viz snímek nahoře). To je s ohledem na obrovskou vzdálenost tak malého objektu úctyhodné rozlišení.
 
Co se tedy dle nových informací stane 13. dubna 2029? Apophis proletí kolem Země ve vzdálenosti méně než 32 tisíc kilometrů, takže se ocitne blíže než geosynchronní satelity. Viditelný bude i bez dalekohledu z východní polokoule, ale jak už bylo řečeno, bude to chtít oblast s temnou oblohou.