Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NASA bude vysílat vypuštění Perseverance na Mars, kdy to bude?

20.7.2020, Jan Vítek, aktualita
NASA bude vysílat vypuštění Perseverance na Mars, kdy to bude?
Vypuštění roveru Perseverance by už nemělo nic bránit, snad jen kromě počasí. NASA si tak už může chystat celé pásmo konferencí a rozhovorů, které vyvrcholí právě vypuštěním roveru z Mysu Canaveral. Kdy to bude?
NASA aktuálně cílí na 30. července, čili příští čtvrtek, a to 7:50 ráno místního času (13:50 CEST), kdy bude rover Perseverance vyslán na cestu na raketě Atlas V společnosti United Launch Alliance z historického Space Launch Complex 41 na Mysu Canaveral pod taktovkou NASA Launch Services Program. To tedy za předpokladu, že se neobjeví nějaké neočekávané technické potíže a zároveň bude přát i floridské počasí. Vyslán tak bude zbrusu nový rover Perseverance o hmotností 1043 kg, který je založen na stejné platformě jako Curiosity a zaměří se především na hledání minulého života na Marsu. Vedle toho bude také sbírat vzorky pro pozdější případné odeslání na Zemi a ponese s sebou malý dron Mars Helicopter
 
 
NASA se chystá kvůli pandemii Covid-19 pozvat média jen k virtuální účasti na konferencích a pouze pár vybraných novinářů bude přímo na místě. Uzavřeno tak bude i celé Kennedy Press Site News Center.
 
Mediální kolotoč pak začne už v pondělí 27. července v 19:00 našeho času, kdy proběhne Mars 2020 Prelaunch News Conference za účasti šéfa NASA Jima Bridenstina, pak tu bude i Thomas Zurbuchen ze Science Mission Directorate, Omar Baez (Launch Services Program), Matt Wallace (JPL) a Tory Bruno (United Launch Alliance). O počasí pak bude informovat Jessica Williams (45th Space Force). O dvě hodiny později začne Mars 2020 Mission Engineering/Science Briefing s účastí inženýrů z JPL, MITa Caltechu. 
 
V úterý ve 20:00 našeho času začne Mars 2020 Mars Sample Return Briefing, kde se tak budou probírat možnosti pro pozdější návrat vzorků, jež Perseverance v průběhu své mise nasbírá do speciálních pouzder. Tato mise totiž dosud nemá svou pevnou podobu a ani není jisté, že vůbec proběhne, i když už v NASA běží příslušný Mars Sample Return Program, jemuž šéfuje Jeff Gramling. Později pak přijde na řadu ještě vzdálenější téma, a to v rámci Mars 2020 Mission Tech and Humans to Mars Briefing. 
 
Ve středu, den před vypuštěním rakety, proběhne další konference plná nejvyšších představitelů NASA včetně Jima Bridenstina a bude tu i Jim Morhard (NASA Deputy Administrator) či Bob Cabana (Kennedy Center Director). 
 
Pak už se můžeme těšit na čtvrtečních 13:00 našeho času, kdy bude spuštěn živý přenos prostřednictvím NASA TV.
 
Podrobný program je k dispozici zde.