Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NASA dokončuje první raketu SLS s raketoplánovými motory

11.11.2019, Jan Vítek, aktualita
NASA dokončuje první raketu SLS s raketoplánovými motory
NASA s velkým zpožděním dokončuje stavbu první rakety SLS, která už dostala všechny potřebné hlavní motory na svůj první stupeň. Jedná se přitom o motory, které dobře známe z raketoplánového programu. 
NASA se při svém návratu na Měsíc chce spoléhat především na rakety Space Launch System (SLS), jejichž vývoj probíhá zdlouhavě a draze, ovšem první raketa SLS už je krátce před dokončením. Nyní se už může pochlubit všemi čtyřmi motory RS-25. 
 
 
Na úvodním snímku máme ještě tři, ale čtvrtý už ukazuje snímek zveřejněný Jimem Bridenstinem na Twitteru. 
 
 
Motory RS-25 dobře známe z éry raketoplánů a jde o design, který se datuje až do 70. let, kdy byl takový motor poprvé zažehnut. Od té doby ale samozřejmě proběhl vývoj, nicméně první lety SLS mají proběhnout s již dříve použitými motory RS-25D Block II, které si NASA uchovala právě z programu raketoplánů. 
 
SLS je ovšem zcela postradatelný nosič, takže touto raketou použité motory už nikdo neuvidí. Vracet na zem se budou pouze lodě Orion a NASA bude potřebovat pro každou misi novou raketu. Je přitom velká otázka, kolik bude jeden její start stát, neboť se objevily zprávy, že to mohou být i dvě miliardy dolarů, pokud ne více. NASA do této doby ještě neřekla k ceně nic bližšího, takže onu částku nepotvrdila a ani nevyvrátila. 
 
Každý ze čtyř motorů na první SLS tak má svou historii. Jako první byl nainstalován motor s číslem 2056, který poháněl raketoplán Discovery během prvního letu po katastrofě Columbie při misi STS-114. Stejný motor byl i na Atlantis při závěrečné misi raketoplánového programu. 
 
Další motor číslo 2045 pracoval na Atlantis od mise STS-110 až do ukončení letů, ale jednou letěl i s Discovery. Motor 2058 byl zase nejvíce využíván na Discovery, a to od mise STS-116 až po finální STS-133 tohoto raketoplánu. Jako poslední pak byl instalován motor 2060, jehož číslo ukazuje, že jde o nejnovější kus. Ten byl dříve použit jen třikrát, a to postupně na Discovery, Endeavor a Atlantis. 
 
NASA má přitom ještě zásobu dalších motorů RS-25, které se chystá využít v následujících misích SLS, nicméně ta nevydrží věčně. Později v příštím desetiletí by však měly nastoupit nové verze RS-25, které pochopitelně nebudou počítat s možností opětovného použití, ale zato budou výrazně levnější na výrobu. 
 
Zdroj: NASA