Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NASA Persevarance zachytil detailní video ze zatmění Slunce na Marsu

21.4.2022, Jan Vítek, aktualita
NASA Persevarance zachytil detailní video ze zatmění Slunce na Marsu
Zatmění Slunce na Marsu pochopitelně nevypadá stejně jako na Zemi, ale princip je zcela stejný. Mars má přitom dva měsíce, takže přechod kterého z nich byl zaznamenán kamerovým systémem Mastcam-Z na Perseverance?
Rover Perseverance je vybaven mimo jiné systémem Mastcam-Z, který využívá dvě HD kamery umístěné přibližně ve výšce očí dospělého člověka. Schopny jsou pořizovat HD video záznamy (včetně 3D) i zoomovat na vzdálené objekty, čili díky těmto vlastnostem se můžeme podívat na částečné zatmění Slunce na Marsu, k čemuž byl využit i příslušný filtr, aby Slunce kamery neoslepilo. 
 
 
Ostatně nic lepšího než částečné zatmění nám nemůže nabídnout ani měsíc Phobos, který má asi dvojnásobný průměr v porovnání s Deimosem. Jak ale obrázky a video jasně ukazují, ani to zdaleka nestačí na to, aby Phobos zcela zakryl Slunce, které má při pohledu z Marsu menší úhlovou velikost, než na jakou jsme zvyklí u nás. I tak se ale dá s rezervou mluvit o plném zatmění, respektive spíše možná o plném přechodu Phobosu přes tvář Slunce.
 
 
Zatmění zachycené ve videu proběhlo 2. dubna, čili během 397. solu mise roveru Perseverance. Video přitom neukazuje časosběrný záznam, ale reálný průběh zatmění, které tedy trvalo jen cca 40 sekund. Ostatně Phobos obíhá ve vzdálenosti jen cca 9,5 tisíce kilometrů od Marsu a za jeden náš den jej obkrouží třikrát. V budoucnu se má přitom k povrchu Marsu přibližovat a dle propočtů jej v horizontu desítek milionů let čeká nevyhnutelné, čili kolize se svou planetou, která bude vzhledem k rozměrům měsíce (cca 27 x 22 x 18 km) jistě velkolepá. 
 
Zatmění Slunce na Marsu přitom už v roce 2004 zachytily rovery Spirit a Opportunity, ovšem v té době jsme se pochopitelně nemohli podívat na tak detailní záznam a v tak vysoké snímkovací frekvenci jako dnes.