Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NASA pouští stavbu roveru Mars 2020 v přímém přenosu

21.6.2019, Milan Šurkala, aktualita
NASA pouští stavbu roveru Mars 2020 v přímém přenosu
V příštím roce odstartuje nový rover Mars 2020 k povrchu planety Mars, kde by se měl objevit počátkem roku 2021. Zájemci nyní mohou sledovat celý proces stavění nového roveru na live streamu na YouTube.
Americká vesmírná agentura NASA začala stavbu roveru Mars 2020, který by se měl k povrchu červené planety vydat v červenci roku 2020 (tam by se měl ocitnout v únoru roku 2021). Aby to bylo pro mnohé ještě zajímavější, NASA spustila live stream, ve kterém můžete živě sledovat, co se s roverem děje a v jaké fázi jeho stavění vlastně inženýři jsou. Rozhodně nečekejte nějaká dramata, ale na občasné zběžné kouknutí se nebo montáž něčeho důležitého, to může být zajímavé.
 
NASA Mars Rover 2020
 
Např. minulý týden nasadili šestici kol o průměru 52,5 cm, které mají 48 drážek zajišťujících velmi dobré jízdní vlastnosti v terénu i přilnavost. Rover se má umět pohybovat v měkkém písku i na tvrdých skalách. Každé kolo je vybaveno svým vlastním motorkem a přední i zadní dvojice podporují natáčení, čímž zajistí roveru schopnost otočit se na místě o 360°. Celý rover je nastaven tak, že by se ani při 45° náklonu do jakékoli strany neměl převrhnout, nicméně v reálu se NASA bude snažit vyhnout náklonům větším než 30°.
 
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.