Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NASA připravila webový 3D simulátor exoplanet

30.5.2018, Jan Vítek, aktualita
NASA připravila webový 3D simulátor exoplanet
Zajímá vás, jak to asi může vypadat na povrchu různých exoplanet, které našel teleskop Kepler a další zařízení? NASA si pro tento účel připravila jejich webové 3D simulace, které také obsahují další důležité informace.
Pochopitelně jde z velké části pouze o představu toho, jak by povrch těchto planet mohl vypadat a tato představa je založena na tom málu informací, které byly zjištěny o samotných hvězdách daných soustav, velikosti planet a jejich vzdálenosti od hvězd. V posledním čtvrtstoletí se přitom s objevenými exoplanetami roztrhl pytel, a to především díky teleskopu Kepler a nyní můžeme očekávat další nálož díky jeho nástupci TESS. Ten se přitom nebude dívat až do vzdálenosti 3000 světelných let, ale zhruba na desetkrát bližší horizont, ovšem v mnohem širším záběru. Odhalit tak může mnohem bližší světy. 
 
 
Nicméně na ty se i tak nebudeme moci přímo podívat a zbyde nám vedle těch několika málo faktických údajů pouze představivost a zkušenosti či znalosti. To nyní NASA přetavila ve webovou prezentaci, kde se formou panoramatu můžeme podívat na to, jak to asi tak může vypadat na planetách Kepler-186fTRAPPIST-1dKepler-16b. Později mohou přibýt další, které jsou ale nyní nabízeny jen jako plakáty ve stylu Fallout či prostě v retro sci-fi stylu, což můžeme prohlásit za oxymoron pro dnešní den. 
 
Virtuální Exoplanet Travel Bureau americké NASA nás tak zavede jednak na 550 světelných let vzdálený Kepler-186f, který obíhá červeného trpaslíka v krátké vzdálenosti, a to v tzv. obyvatelné zóně. Najdeme tak na něm i vodu, pokud si na něj necháme přidat atmosféru, ovšem její přítomnost právě kvůli divokým erupčním projevům červených trpaslíků není zrovna pravděpodobná. I tak jde ale o jednoho z nejslibnějších kandidátů na výskyt mimozemského života. 
 
Kepler-16b je 200 světelných let vzdálený plynný obr podobný nejspíše Saturnu, takže na jeho povrchu se kamera neusídlila. NASA ji umístila na povrch hypotetického měsíce této planety, odkud jsou vidět dvě hvězdy, jež má Kepler-16b jako Tatooine obíhat. Mimochodem, nalezena už byla potenciálně kamenitá planeta, která by se mohla označit za zpodobnění filmového Tatooinu. 
 
 
Nakonec tu máme Trappist-1d jako jednu z planet systému, který je přímo přecpaný tělesy o velikosti Země (plus/minus). Je přitom pouze 40 světelných let daleko a z povrchu planety bychom mohli kromě hvězdy samotné pozorovat dalších šest zřetelně viditelných planet, jež by nebyly vidět jako u nás pouze v podobě jasných teček. I zde bychom mohli narazit na vodu, ovšem i tak je to planeta, která obíhá kolem velice chladného trpaslíka, jenž nedokáže poskytnout to, co naše Slunce.