Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NASA připravuje misi na asteroid Bennu

14.6.2016, Kateřina Hoferková, aktualita
NASA připravuje misi na asteroid Bennu
Kosmická agentura NASA letos v září odstartuje misi na planetku Bennu. Cílem je získat především velký vzorek z povrchu asteroidu, aby mohli vědci na Zemi následně zjistit o původu naší sluneční soustavy něco víc.
Plánovaná mise astronautů NASA na orbitu Marsu v roce 2028 je zatím ještě daleko, ale tento rok v září se plánuje výprava kosmické lodi OSIRIS-REx na asteroid Bennu. Tento asteroid, který byl objeven v roce 1999, je zařazen na seznam potenciálních hrozeb, které by se mohly v budoucnu srazit se Zemí. Kolem Slunce obíhá ve vzdálenosti 0,897 až 1,356 AU. V dohledné době se však žádná srážka konat nebude, OSIRIS-REx naopak z asteroidu zpět na Zemi přiveze velký vzorek horniny z povrchu.

Momentálně se kosmická loď OSIRIS-REx nachází na Kennedyho vesmírném středisku na Floridě, kde dorazila 20. května. Nyní probíhají poslední testy před tím, než bude letos v září tato kosmická loď vypuštěna do vesmíru. Tam ji dopraví raketa Atlas V, která byla původně vyvinutá společností Lockheed Martin, jež s NASA spolupracuje. 8. září vše započne, na samotný asteroid Bennu však kosmická loď dorazí až v roce 2018.

"Kosmická loď prošla přísným testovacím programem v Denveru, stále však máme před sebou spoustu práce. Hodně členů našeho týmu se dočasně přestěhovalo na Floridu, aby mohli pokračovat v dokončování procesu, abychom měli kosmickou loď 8. září připravenou," prohlásil Rich Kuhns, programový manažer, k právě probíhajícím posledním přípravám na misi.



Jakmile kosmická loď OSIRIS-REx (zkratka pro Origins, Spectral Interpretation, Resource Identification, Security – Regolith Explorer) na planetku Bennu dorazí, bude před tím, než odebere vzorek, trávit dva roky mapováním povrchu a zkoumáním asteroidu. V roce 2020 získá vzorek z povrchu asteroidu, který bude vážit minimálně 60 gramů, nejvíce až 2 kilogramy, záleží, jak se operace povede. Tento vzorek pak bude na Zemi zkoumán, vědci doufají, že jim poodhalí něco víc o vzniku naší sluneční soustavy nebo o původu vody a organických molekul na Zemi. Na naši planetu se však kosmická loď vrátí až v roce 2023, do té doby zůstane tajemství zahaleno.

Kosmická loď OSIRIS-REx by měla být na tuto misi dobře připravena. To okomentoval Dante Lauretta z University of Arizona, který je v týmu okolo OSIRIS-REx hlavním výzkumníkem. "Tým odvedl fenomenální práci při sestavování a testování této kosmické lodi. Když začínáme tyto finální přípravy na odstartování mise, jsem si jistý, že kosmická loď je připravena splnit vědecké operace na Bennu. A nemůžu se dočkat, až poletí."

Pokud se vše povede, bude se jednat o největší vzorek z vesmíru od doby, kdy na Měsíci přistálo Apollo. Vědcům se tak otevřou nové možnosti, aby o naší planetě a o vesmíru obecně zjistili zase něco víc.

Zdroje: IFLScience, NASA